19 sep 2023 - Stiri

Perchezitii la o grupare care ar fi manipulat piata de capital. Milionarul Calin Donca, retinut

Poliţiştii şi procurorii DIICOT Braşov au făcut luni 17 percheziţii la membrii unei grupări cercetaţi într-un dosar pentru delapidare cu consecinţe deosebit de grave, evaziune fiscală, operaţiuni de manipulare a pieţei de capital şi înşelăciune. Milionarul Călin Donca a fost reţinut.

Potrivit IPJ Brasov, au fost facute 17 perchezitii domiciliare, in judetele Brasov, Dolj si Buzau, pentru documentarea unor activitati ilegale a 5 persoane.

Din cercetarile efectuate pana la acest moment a reiesit ca, la nivelul municipiului Brasov, incepand cu anul 2021, ar fi fost constituit un grup infractional organizat, ai carui membri ar fi desfasurat activitati circumscrise infractiunii de evaziune fiscala. Acestia ar fi inregistrat in contabilitatea unor societati operatiuni fictive, cu consecinta micsorarii bazei de calcul a impozitului pe profit si a maririi cuantumului TVA deductibila. Prejudiciu ajunge la 4.346.286 de lei.

De asemenea, prin documente care ar atesta operatiuni fictive, liderul gruparii ar fi transferat sau ar fi dispus transferarea a 8.337.746 de lei intre societati apartinand sau controlate de membrii gruparii, dintre care una ar fi inregistrata in Emiratele Arabe Unite - Dubai, precum si achizitionarea unor bunuri de lux, in valoare de 340.000 USD, toate acestea fiind insusite din patrimoniul societatii, fapt care intruneste elementele constitutive ale infractiunii de delapidare avand consecinte deosebit de grave.

Totodata, membrii gruparii ar fi initiat un proiect in domeniul monedelor virtuale, detinut si controlat de catre acestia, creand propria moneda virtuala.

,,Avand in vedere interesul scazut pentru aceasta, membrii gruparii ar fi intreprins operatiuni de manipulare a pietei de capital, inducand, totodata, persoanele interesate in eroare, prin diseminarea in spatiul public a unor informatii nereale potrivit carora suma investitia in aceasta moneda virtuala poate genera castiguri de 100 de ori mai mari, si reusind obtinerea unor sume importante de bani (aproximativ 700.000 USD)", arata politistii.

In urma perchezitiilor au fost ridicate trei autoturisme, iar 5 persoane au fost duse la unitatea de politie.

Procurorii au fispus luni retinerea a 4 persoane, iar marti a fost sesizat judecatorul de drepturi si libertati din cadrul Tribunalului Brasov cu propunerea de arestare preventiva a 3 dintre banuiti pentru 30 de zile.

Potrivit unor surse judiciare, printre persoanele retinutre este si milionarul Calin Donca.

Sursa : www.mediafax.ro