22 sep 2023 - Stiri

Patru retinuti in dosarul de infractiuni informatice cu criptomonede cu prejudiciu 2 mil. euro

Patru persoane au fost reţinute într-un dosar de infracţiuni economice cu criptomonede. Potrivit anchetei, s-ar fi realizat transferuri frauduloase de criptomonede din contul unui cetăţean britanic către diferite portofele digitale. Prejudiciul depăşeşte 2 milioane de euro.

In urma a 3 perchezitii domiciliare efectuate joi de politistii Inspectoratului de Politie Judetean Cluj - Serviciul de Investigatii Criminale, cu sprijinul politistilor Directiei de Investigatii Criminale, Directiei Generale de Politie a Municipiului Bucuresti, sub supravegherea procurorilor din cadrul Parchetului de pe langa Tribunalul Cluj, in municipiul Bucuresti si judetul Mures, au fost descoperite si ridicate inscrisuri, telefoane mobile si o cutie de ambalare a unui dispozitiv de tip portofel digital.

De asemenea, au fost descoperite si ridicate instrumente concepute sau adaptate in scopul clonarii cardurilor bancare - skimming, medii de stocare, cartele SIM, dar si o arma din categoria celor supuse autorizarii, urmand a se stabili respectarea prevederilor legale de detinere.

,,Din cercetari a reiesit ca, in cursul lunii aprilie 2021, un cetatean britanic, de 35 de ani, care intentiona sa vanda 41,69 de criptomonede, prin intermediul unei tranzactii directe, fara utilizarea unei platforme de tranzactionare, ar fi stabilit o legatura cu un grup de barbati din municipiul Bucuresti si din judetul Mures. Din grupul respectiv ar fi facut parte si un barbat, de 48 de ani, identificat drept intermediar pentru clientul principal al criptomonedelor. Sub pretextul realizarii tranzactiei, acesta i-ar fi solicitat cetateanului britanic crearea unui cont pe o platforma online, de tipul unui portofel digital care inregistreaza tranzactiile securizat, unde sa transfere criptomonedele in cauza, urmand ca, ulterior, sa fie finalizata tranzactia", transmite Politia Romana.

La cateva zile dupa acea intalnire, barbatii ar fi revenit, context in care ar fi reusit preluarea fara drept a datelor de inregistrare in portofelul digital al britanicului, dupa care ar fi realizat un transfer fraudulos in valoare de 41,69 de criptomonede.

La scurt timp, barbatul de 48 de ani ar fi mentionat ca se intoarce in cateva momente cu contractul de vanzare-cumparare, fara a reveni.

In baza investigatiilor efectuate, politistii Serviciului de Investigatii Criminale au constatat ca volumul integral al criptomonedelor respective ar fi fost fragmentat, prin numeroase transferuri efectuate catre diverse portofele digitale.

Au fost puse in aplicare 4 mandate de aducere, persoanele fiind duse la sediul Inspectoratului de Politie Judetean Cluj, pentru audieri.

In cauza sunt continuate cercetarile sub coordonarea Parchetului de pe langa Tribunalul Cluj.

Cercetarile se fac intr-un dosar penal privind savarsirea infractiunilor de frauda informatica, acces ilegal la un sistem informatic si tainuire.

La momentul savarsirii infractiunilor, prejudiciul cauzat a fost evaluat la aproximativ 2.000.000 de euro.

Sursa : www.mediafax.ro