25 apr 2019 - Stiri

Parlamentul Ucrainei a adoptat legea privind limba oficiala, masura criticata dur de minoritati

Parlamentul de la Kiev a adoptat joi proiectul de lege care prevede că ucraineana este singura limbă oficială în Ucraina, o măsură criticată dur de comunităţile etnice minoritare şi de organizaţii internaţionale.

Legea prevede ca "limba ucraineana este cea oficiala", conferind astfel drepturi exclusive in detrimentul comunitatilor minoritare. Proiectul de lege a fost adoptat joi cu 278 de voturi pentru, pragul majoritar fiind de 226, informeaza filiala ucraineana a agentiei Interfax si agentia Tass.

"Limba ucraineana este un simbol al poporului nostru, al statului si natiunii. Este vorba de un nou pas important spre independenta mentala", a reactionat Petro Porosenko, presedintele in functie al Ucrainei.

Initiativa legislativa a fost criticata de comunitatile minoritare din Ucraina, dar si de comisarul Consiliului Europei pentru Drepturile Omului, Dunja Mijatovic. Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, s-a declarat preocupat de riscul incalcarii drepturilor lingvistice si educationale ale minoritatilor din Ucraina.

Sursa : www.mediafax.ro