06 dec 2019 - Stiri

Parlamentarii nu sunt de acord cu desfiinţarea SIIJ. Măsura va fi luată, cel mai probabil, prin OUG

Autor: Eduard Popescu

Propunere legislativă pentru desfiinţarea Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie (SIIJ) urmează să ajungă pe ordinea de zi a Senatului, în calitate de For decizional, însă cu propunere de respingere, după ce senatorii jurişti au acordat un raport nefavorabil proiectului. Cel mai probabil, noul Guvern îşi va asuma răspunderea pentru desfiinţarea SIIJ.

Propunere legislativă pentru desfiinţarea Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a fost adoptată la finalul lunii noiembrie 2019 de Camera Deputaţilor şi se află acum în dezbaterile Senatului, unde i se va acorda votul final.

Un vot final care are mari şanse să fie unul negativ, în condiţiile în care Comisia juridică a Senatului a întocmit un raport pentru respingerea proiectului, fără a detalia însă şi motivele acestei decizii. 

Desigur, un aviz nefavorabil nu înseamnă automat respingerea proiectului, existând posibilitatea ca documentul să fie adoptat în Plenul Senatului. Totuşi, de cele mai multe ori, un raport de respingere înseamnă şi renunţarea la prevederile unui proiect de act normativ, ceea ce înseamnă că SIIJ nu se va desfiinţa, cel puţin nu prin intermediul unei legi. 

Potrivit documentului, toţi procurorii care lucrează în cadrul acestei secţii speciale ar fi urmat să revină la parchetele de unde provin sau ar fi urmat să fie încadraţi la alte parchete unde au dreptul să funcţioneze. De asemenea, şi specialiştii cu statut de funcţionar public, din cadrul Secţiei de investigare a infracţiunilor din justiţie, ar fi urmat să fie eliberaţi din funcţie.

În ceea ce priveşte dosarele aflate în lucru la această secţie (precum şi cele soluţionate), ele ar fi urmat să fie transferate către parchetele competente. 

Subiectul SIIJ, pe ordinea de zi a Guvernului
 
Executivul are progamat vineri o şedinţă, iar pe ordinea de zi a şedinţei este înscris un memorandum cu tema „Evaluarea cadrului legal cu privire la organizarea şi funcţionarea Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ - n.r.) şi propuneri”, realizat de ministrul Justiţiei Cătălin Predoiu.
 
Guvernul Orban şi-ar putea asuma, la începutul anului viitor, răspunderea pentru desfiinţarea SIIJ, au spus surse politice, pentru MEDIAFAX. Executivul aşteaptă finalizarea alegerile în cadrul CSM şi va lua o decizie după 10 decembrie în legătură cu Secţia pentru Investigarea Infracţiunilor în Justiţie, au explicat sursele menţionate. Recent, procurorul Adina Florea s-a retras din procedura prin care ar fi trebuit să fie numită şef al structurii. 
 
De altfel, experţii Comisiei Europene au criticat, în raportul MCV, înfiinţarea Secţiei de Investigarea Infracţiunilor din Justiţie, iar în document este recomandat în mod explicit desfiinţarea acestei structuri.
 
În acest articol puteţi vedea o radiografie a activităţii SIIJ până la 30 noiembrie 2019.