25 ian 2023 - Stiri

Papa Francisc: "Homosexualitatea nu este o crima, anumite legi sunt nedrepte"

"Homosexualitatea nu este o crimă, anumite legi sunt nedrepte", spune Papa Francisc. Suveranul Pontif glumeşte apoi pe seama sănătăţii sale: "Pentru vârsta mea, sunt normal”.

Papa Francisc, intr-un interviu acordat Associated Press, a dat asigurari cu privire la starea sa fizica si a infirmat zvonurile privind o recidiva. Cu toate acestea, Suveranul Pontif a dezvaluit ca diverticuloza, pentru care a fost operat de urgenta in iulie 2021, a "revenit".

In ceea ce priveste durerea de la genunchi, mica fractura osoasa cauzata de o cazatura s-a vindecat din fericire fara interventie chirurgicala, dupa ce a fost supus unei terapii extinse cu laser: "S-ar putea sa mor maine, dar este sub control. Sunt sanatos".

De asemenea, el a informat ca nu a luat niciodata in considerare emiterea unor reguli care sa reglementeze viitoarele demisii papale si ca intentioneaza sa continue cat mai mult timp posibil ca episcop al Romei: "Am o stare de sanatate buna. Pentru varsta mea, sunt normal".

In interviul acordat agentiei americane au fost abordate mai multe subiecte, printre care si problema homosexualitatii.

Papa Francisc a criticat legile statelor care incrimineaza homosexualitatea, numindu-le "nedrepte" si afirmand ca Dumnezeu isi iubeste toti copiii asa cum sunt. El a facut apoi apel la episcopii catolici sa primeasca persoanele LGBTQ in biserica: "A fi homosexual nu este o crima".

In ce priveste episcopii, a adaugat el, poate ca acestia ar avea nevoie de un proces de schimbare pentru a recunoaste demnitatea tuturor: "Acesti episcopi trebuie sa faca un proces de convertire si sa foloseasca tandretea, cea pe care Dumnezeu o are pentru fiecare dintre noi".

In ajunul celor 10 ani de pontificat, Papa si-a analizat slabiciunile: alegerea sa a fost intampinata cu un sentiment de "surpriza" pentru un Papa sud-american, apoi a venit disconfortul "cand au inceput sa-mi vada defectele si nu le-au placut", a spus el. "Singurul lucru pe care il cer este sa mi le spuna in fata, pentru ca asa crestem cu totii, nu?". Francisc l-a laudat pe Benedict ca fiind un "gentleman" si a spus despre moartea sa: "Am pierdut un tata", "pentru mine a fost o siguranta", "am pierdut un bun tovaras".

Papa Francisc a precizat ca nu condamna criticile care au aparut in ultimele saptamani, inclusiv cartea cardinalului Gerhard Mueller ("In Buona Fede").

"Dumneavoastra preferati ca ei sa nu critice, de dragul linistii, dar eu prefer ca ei sa critice, pentru ca asta inseamna ca exista libertate de exprimare. Daca nu, ar fi o dictatura la distanta, cum o numesc eu, in care exista imparatul si nimeni nu-i poate spune nimic. Nu, lasati-i sa vorbeasca deoarece critica te ajuta sa cresti si sa imbunatatesti lucrurile".

Sursa : www.mediafax.ro