12 oct 2018 - Stiri

OUG pe legile justitiei, programata ,,in principiu" pentru luni dimineata

Ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu, a declarat vineri, la Parlament, că „de principiu” va avea loc luni, la ora 09.00, o şedinţă de Guvern pentru adoptarea OUG pe legile justiţiei, înainte ca premierul Viorica Dăncilă să plece într-o deplasare externă.

Melescanu a declarat ca premierul Viorica Dancila va efectua, saptamana viitoare, o deplasare externa care va dura intreaga saptamana.

,,Da, confirm. Va fi de o saptamana, este o deplasare in Turcia care va fi in ziua de luni, marti si miercuri vor fi Dubai si Abu Dhabi in Emiratele Arabe Unite, dupa care se va merge in Kuweit", a spus ministrul de Externe.

Intrebat daca va avea loc o sedinta de Guvern luni dimineata, inainte de plecarea premierului, acesta a raspuns afirmativ.

,,Da, era programata o sedinta de Guvern de la ora 09.00", a spus Melescanu.

El a precizat ca sedinta a fost programata pentru adoptarea unei ordonante de urgenta pe legile justitiei.

,,In principiu este anuntata aceasta data, urmeaza sa fie confirmata", a adaugat ministrul.

Liderul senatorilor PSD, Serban Nicolae, a declarat joi, ca este nevoie ca Guvernul sa modifice Legile justitiei printr-o ordonanta de urgenta in maximum trei zile de la aparitia in Monitorul Oficial a modificarilor la legea privind Statutul magistratilor.

Curtea Constitutionala a Romaniei a respins, pe 25 septembrie, sesizarea formulata de presedintele Klaus Iohannis referitoare la neconstitutionalitatea modificarii Legii nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor.

Potrivit Constitutiei, Presedintele Romaniei este obligat sa promulge lege ,,in cel mult 10 zile de la primirea deciziei Curtii Constitutionale, prin care i s-a confirmat constitutionalitatea".

Din pachetul celor trei Legi ale justitiei, Iohannis a promulgat doar doua dintre actele normative, Legea 304/2004 privind organizarea judiciara, respectiv Legea 317/2004 privind organizarea si functionarea CSM.

Sursa : www.mediafax.ro