14 aug 2019 - Stiri

Organizatorul mitingului din 10 august, la un an de la cel violent, a depus revendicarile la Guvern

Organizatorului mitingului, Tommy Tomescu a declarat pentru MEDIAFAX că a depus, miercuri, revendicările pentru care grupul de acţiune civică ”Diaspora pentru România” a realizat protestul. Printre punctele enumerate se află şi organizarea de centre comunitare româneşti în Diaspora.

"Consider ca primul scop a fost atins de a aduce lume in piata si de a arata ca societatea civica este activa chiar daca nu au existat manifestatii de amploare. Imi pare rau ca nu am reusit sa strangem mai multe voci dispuse sa vorbeasca intr-un mod mai organizat si sa-si prezinte doleantele intr-un mod in care sa poata sa fie ascultat, mai profesionist asa cum am vazut eu ca se face in Marea Britanie. Sa nu mai fie doar un fel de ceata si ca miscarile civice sa se organizeze mai bine si sa-si prezinte doleantele. Cred ca ar fi fost bine daca Guvernul si Parlamentul ar fi aratat mai multa deschidere si ar fi vrut sa implementeze cateva dintre punctele enumerate in urmatoarele saptamani, luni. Nu exista niciun semn in acest sens", a declarat pentru MEDIAFAX, organizatorul protestului, Tommy Tomescu.

Grupul Diaspora Pentru Romania, in calitate de organizator oficial al protestului, a depus la Guvern revendicari dupa mitingul diin 10 august, printre acestea fiind organizarea de centre comunitare romanesti in Diaspora si implementarea nunarului maxim de parlamentari de 300.

Organizatorii spun ca au 75 de revendicari, incluzand:

o Finalizarea anchetelor si judecarea violentelor din 10 august 2018, timpul revolutiei si mineriadelor; o Implementarea numarului maxim de 300 de parlamentari si a proportionalitatii acestora; o Implementarea punctului 8 de la Timisoara intr-o forma legala si actualizata; o Reinstituirea libertatii de exprimare prin modificarea legii adunarilor publice ce permite in acest moment abuzul autoritatilor; o Centrele Comunitare Romanesti din diaspora; o Modul de desfasurare a alegerilor, repatrierea, traficul transfrontalier in scopul exploatarii sexuale si discriminarea copiilor romani din Austria; o Demararea anchetei privind actele false si infractiunile membrilor Consiliului Romanilor de Pretutindeni.

Mitingul a avut loc la un an distanta fata de manifestarile violente din Piata Victoriei. Atunci, fortele de ordine au fost acuzate ca au intervenit abuziv, fiind deschis ulterior un doar penal care vizeaza aceste fapte. Totodata, procurorii ancheteaza si modul in care au reactionat protestatarii, unii fiind acuzati de ultraj.

Sursa : www.mediafax.ro