10 iun 2021 - Stiri

Organizatiile lui Alexei Navalny, declarate "extremiste" si scoase in afara legii

O

Un tribunal rus a aprobat miercuri o solicitare a procurorilor de a declara drept "extremiste" organizatiile care au conexiuni cu opozantul Kremlinului, Aleksei Navalnii, aflat in inchisoare, o decizie ce permite scoaterea unor astfel de organizatii in afara legii precum si cresterea represiunii la adresa sustinatorilor acestora, informeaza Reuters.

Hotararea, care intra in vigoare imediat, interzice efectiv membrilor unor astfel de grupuri sa participe la alegerile parlamentare din acest an.

"S-a recunoscut ca aceste organizatii nu doar ca au diseminat in mod voluntar informatii care incita la ura si ostilitate fata de reprezentantii puterii, ci au comis de asemenea infractiuni si delicte extremiste", a declarat presei reprezentantul procuraturii, Aleksei Jafiarov, dupa anuntarea deciziei, potrivit AFP.

Aceasta hotarare vizeaza in special Fondul pentru lupta impotriva coruptiei (FBK), cunoscut pentru anchetele sale rasunatoare cu privire la stilul de viata al elitelor din Rusia si delapidarile comise de acestea, precum si birourile regionale ale opozantului Navalnii, care se ocupa de organizarea manifestatiilor si a campaniile electorale.

Navalnii, care executa o pedeapsa de doi ani si jumatate cu inchisoarea pe baza unor acuzatii pe care liderul opozitiei ruse le considera masluite, a negat acuzatiile de extremism, pe care le-a explicat ca fiind o incercare de a elimina opozitia la adresa partidului de guvernamant Rusia Unita, in perspectiva alegerilor parlamentare din septembrie.

Dupa decizia de miercuri a justitiei, Navalnii a promis ca "nu va da inapoi"."Ne vom descurca, vom evolua, ne vom adapta. Dar nu ne vom indeparta de obiectivele si ideile noastre. Aceasta este tara noastra si nu avem alta", a scris opozantul rus pe contul sau de Instagram dupa anuntarea hotararii.

Sursa : www.mediafax.ro