27 nov 2019 - Stiri

Proiect adoptat de Senat: Omorul calificat ar putea fi pedepsit cu închisoarea pe viaţă

Autor: Eduard Popescu

Infracţiunile contra vieţii ar putea să fie pedepsite mult mai aspru, potrivit unui proiect de lege de modificare a Codului penal, adoptat tacit de Senat. Astfel, săvârşirea oricărei forme de omor calificat va fi pedepsită cu închisoarea pe viaţă, fără a mai exista alternativa din prezent, respectiv pedeapsa cu închisoarea de până la 25 de ani.

Pedeapsa cu închisoara pe viaţă pentru omorul calificat este inclusă într-o Propunere legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr. 286/2009 privind Codul penal, document adoptat tacit de Senat şi care, pentru a se aplica, are nevoie de aprobarea deputaţilor şi publicarea în Monitorul Oficial. 

Astfel, potrivit proiectului de lege, omorul calificat va fi pedepsit cu închisoarea pe viaţă, fără a mai exista alternativa închisorii de la 15 la 25 de ani şi interzicerea unor drepturi, aşa cum prevede legislaţia penală la acest moment.

Concret, dacă propunerea legislativă va intra în vigoare, se va pedepsi cu detenţiunea pe viaţă omorul săvârşit într-una dintre următoarele împrejurări:

- cu premeditare;
- din interes material;
- pentru a se sustrage ori pentru a sustrage pe altul de la tragerea la răspundere penală sau de la executarea unei pedepse;
- pentru a înlesni sau a ascunde săvârşirea altei infracţiuni;
- de către o persoană care a mai comis anterior o infracţiune de omor sau o tentativă la infracţiunea de omor;
- asupra a două sau mai multor persoane;
- asupra unei femei gravide;
- prin cruzimi.
 
Proiectul de lege a fost înregistrat la Senat, ca primă Cameră decizională, după episodul Caracal, atunci când autorităţile au anunţat că doresc să înăsprească pedepsele pentru astfel de fapte.
 
Termenul de 45 de zile în care senatorii se puteau pronunţa asupra propunerii, conform Constituţiei, s-a împlinit la 20 noiembrie 2019, însă cum documentul nu a fost dezbătut şi votat în această perioadă se consideră adoptat tacit şi merge pentru votul final la Camera Deputaţilor, forul decizional în acest caz.