15 sep 2021 - Stiri

Olaf Scholz, favorit pentru a deveni cancelar german, va fi audiat in Parlament in ancheta financiara

Ministrul de Finante al Germaniei, politicianul social-democrat Olaf Scholz, favorit in sondajele de opine pentru a o inlocui pe Angela Merkel in functia de cancelar, va fi audiat in Parlament, in contextul investigatiei privind neglijenta in gestionarea unor cazuri de spalare de bani.

Olaf Scholz, vicecancelar, ministru de Finante si candidat al Partidului Social-Democrat (SPD) la functia de cancelar in scrutinul parlamentar din 26 septembrie, va fi audiat lunea viitoare de Comisia pentru Finante a Bundestagului, Camera inferioara a Parlamentului de la Berlin, afirma surse politice citate de agentia Reuters.

Autoritatile germane au efectuat, joi, perchezitii in sediile Ministerului de Finante si Ministerului Justitiei, in cadrul unei investigatii privind activitati financiare ilegale, un caz care intervine inaintea scrutinului parlamentar. Investigatia este coordonata de Parchetul din Osnabruck si vizeaza Directia de Informatii Financiare (FIU), o sectie speciala a Administratiei Vamilor din Germania. Conform unor surse citate de publicatia Der Spiegel, este vorba de o ancheta intr-un caz de spalare de bani cu un prejudiciu de 1,7 milioane de euro. Directia de Informatii Financiare (FIU) este suspectata ca primise din partea unei banci sesizari privind presupuse activitati de spalare de bani, dar nu declansase procedurile necesare pentru lansarea unor investigatii. Wolfgang Schmidt, secretar de stat in cadrul Ministerului german de Finante responsabil de Strategii Economice si Fiscale, Economie si Finante Internationale, este cercetat pentru dezvaluirea unor date secrete din cadrul anchetei.

Potrivit unor surse judiciare citate de publicatia Bild, ancheta a fost declansata dupa ce o banca a semnalat in 2018 presupuse activitati de spalare de bani in tranzactii financiare din Africa. Banca avea suspiciuni privind fonduri provenite din vanzarea de droguri sau arme care puteau fi utilizate pentru finantarea terorismului. Directia de Informatii Financiare a fost sesizata de banca, dar nu a declansat procedurile penale corespunzatoare.

Investigatia a luat amploare in campania electorala premergatoare scrutinului parlamentar programat in Germania pe 26 septembrie. Politicianul social-democrat Olaf Scholz, vicecancelar si ministru de Finante, este favorit in sondajele de opinie pentru postul de cancelar. Ministerul de Finante de la Berlin a transmis ca va coopera "deplin" in investigatie. Insa Olaf Scholz a criticat perchezitiile, argumentand ca documentele cautate puteau fi solicitate in scris.

Sursa : www.mediafax.ro