11 apr 2021 - Stiri

OFF/ON THE RECORD. Dan Barna: ,,Categoric, da! Voiculescu face bine. Ma uit la televizor in Guvern cu Vlad si Citu si nu poti sa nu razi"

Presedintele USR, Dan Barna, vicepremier al Guvernului Romania, declara ca Vlad Voiculescu, ministrul Sanatatii, este sustinut ,,fara ezitare" de USR PLUS. ,,Il sustinem (n.r. pe Vlad Voiculescu) fara niciun fel de ezitare. Asta cu cearta este atat de marketing. Pentru ca deseori sunt cu Vlad si cu Florin Citu la masa in Guvern, in biroul premierului sau in sedinta de guvern, ne uitam la televizor si nu poti sa nu razi cand vezi ce se inventeaza ca ai fi spus sau ai fi declarat sau care ar fi fost scopul din spate, multe dintre ele neavand nicio legatura cu realitatea. Dar bine, asta stim, ca na, media de marketing asa functioneaza", a declarat Dan Barna. Vicepremierul Romaniei considera ca Vlad Voiculescu este ,,un manager foarte bun" si ,,este normal sa fie in lumina stirilor" iar ministrul Sanatatii ,,isi asuma loviturile", ,,isi asuma cand greseste", si-a cerut scuze ,,foarte franc" pentru greseli si este ca ,,un tanc din frunte care primeste loviturile". Pandemie si proteste anti-guvernamentale

Sorina Matei: As incepe cumva cronologic acest interviu, avand in vedere ca in Romania au existat cateva zile si dumneavoastra ati facut o serie de declaratii care au fost intens mediatizate in legatura cu oamenii care au iesit in strada. Ati spus ca avem in mod oficial un partid extremist in Parlamentul Romaniei, care si-a asumat aceste proteste. Au strigat oamenii ,,repertoriul fascist", ceea ce este de neacceptat, au strigat ,,Asasini!", oamenii sunt ,,huligani si derbedei". Mentineti aceasta declaratie?

Dan Barna: Da. Sunt doua planuri ale discutiei. Pe de-o parte este dreptul fiecarui cetatean de a protesta. Este ceea ce si eu, personal, am facut si la 10 august. Cand modalitatea de protest se duce intr-o zona in care nu mai suntem la un protest pasnic si democratic, ci sunt proliferate mesaje de tip fascist ... Ce s-a strigat la casa primarului USR Plus din Timisoara, dl. Fritz, au fost mesaje fasciste, clare, din dictionar. Despre Auschwitz. Nu este de acceptat. La fel sunt si declaratiile si scandarile din curtea spitalelor, ori sa vina niste indivizi care sa le strige medicilor ,,Asasinilor!", exact celor care lupta de luni de zile pentru a le salva bunicii, prietenii, rudele, acele persoane care au strigat ,,Asasini!" catre medici sunt huligani. Nu este o chestie de opinie civica. Opinie civica inseamna un protest legal si corect pe care esti indreptatit sa-l faci.

Sorina Matei: Ce a fost extremist? Au fost o mana de oameni care au protestat in fata casei primarului.

Dan Barna: Ceea ce au spus este ilegal in primul rand.

Sorina Matei:,,Iesi afara, javra ordinara."

Dan Barna: Ceea ce au spus este ilegal, da, dar au strigat si scandari. Dar nu despre asta vorbesc.

Sorina Matei: Au strigat si la Cotroceni ,,Iesi afara, javra ordinara". Care era elementul fascist?

Dan Barna: Timisoara nu este Auschwitz.

Sorina Matei: Ce a inteles Guvernul roman din aceste proteste? Au fost proteste in multe orase, nu doar in fata casei domnului Fritz.

Dan Barna: Din fericire, aceste proteste s-au stins repede pentru ca nu sunt consistente intr-un sens de miscare sociala semnificativa.

Sorina Matei: Deci in spatele protestelor este un partid sau nu?

Dan Barna:Sunt doua planuri. Printre acei protestatari erau si oameni care au fost afectati intr-adevar in mod dramatic de aceasta pandemie. Si-au pierdut locurile de munca sau companiile unde lucreaza sunt inchise. Deci sunt si oameni afectati care au protestat pasnic. Sunt altii cei din zona asta de extrema, din zona de huliganism, care au aruncat cu pietre in jandarmi. Am vazut un jandarm ranit.

Sorina Matei: La 10 august au aruncat cu pietre in jandarmi si incercau sa intre in guvernul Romaniei si USR sustinea aceste proteste.

Dan Barna: USR sustinea protestele pasnice.

Sorina Matei: Ati fost si dumneavoastra in piata.

Dan Barna: Intrebarea fireasca este ce faci cu astfel de persoane. Cei care sunt violenti si agresivi trebuie pur si simplu extrasi de catre fortele de ordine din multimea care are dreptul sa protesteze. Nicio toleranta pentru cei care duc protestul la o zona extrem. Iar faptul ca un partid politic din Parlamentul Romaniei si-a asumat aceste proteste si am aflat ca, de fapt, este periculos sa stam in casa si ca ne imbolnavim in casa, nu imi spuneti ca aceasta este parerea omului.

Sorina Matei: Da, este parerea omului.

Dan Barna: Cand momentul in care inciti la nerespectarea legii, la a nu respecta restrictiile, la a nu purta masca...

Sorina Matei: Sunt oameni care nu sunt de acord cu deciziile Guvernului si au dreptul lor.

Dan Barna: Nu conteaza asta. Dar cand un partid se urca pe acest val si isi asuma aceste mesaje dintr-o zona extrema este un partid extremist.

Sorina Matei: Inteleg ca USR a fost extremist la 10 august. Domnule Barna, erau oamenii din Partidul dumneavoastra care se aruncau in fata masinilor la Izvor. Sunt imagini, domnule Barna.

Dan Barna: Asta cu aruncatul in fata masinii, nu stiu despre ce vorbiti. Eram intr-o manifestare civilizata, nu a existat violenta.

Sorina Matei: Nu a existat violenta la 10 august?

Dan Barna: La 10 am fost printre victime. Eu am luat 5 doze de gaz, cu ochii plini de lacrimi de la gazul incasat de la jandarmi. Da, a fost un abuz al statului acolo.

Sorina Matei: Care era abuzul statului la 10 august?

Dan Barna: Atacul Jandarmilor impotriva cetatenilor care au protestat.

Sorina Matei: Jandarmi care au reactionat pentru ca manifestantii voiau sa intre in guvernul Romaniei. Nu va aduceti aminte? Si erau domnii de la USR Constanta.

Dan Barna: Atacul Jandarmilor impotriva cetatenilor pasnici care erau in piata nu avea nicio legatura cu atacul guvernului.

Sorina Matei: A fost mai tarziu pentru ca oamenii au reactionat. Nu ati vazut imaginile cand se arunca cu diverse lucruri din jandarmi?

Dan Barna: Exista un membru USR care a dat cu bolovani? Exista un USR-ist care a luat bataie de la jandarmi. Jandarmii l-au batut pe un coleg de al meu. Asta e realitatea 10 august.

Sorina Matei: Acum jandarmii sunt buni ca va apara.

Dan Barna: In aceste zile nu au fost agresivi si nu cred ca sunt imagini cu jandarmii agresivi. Acesta este un repros, cred ca au fost prea relaxati fata de anumite manifestari.

Sorina Matei: Au fost si incidente.

Dan Barna: Jandarmii trebuie sa respecte legea si suntem in regula. Si protestatarii trebuie sa respecte legea.

Sorina Matei: Si cand manifestantii sunt sustinuti USR?

Dan Barna: Nu este niciun fel de dubiu. Nu zic ca sunt proteste bune si proteste rele. Este dreptul fiecaruia sa sustina ce crede.

,,Specialistii" restrictiilor

Sorina Matei: Deci cand relaxati masurile de restrictie?

Dan Barna: Vom vedea. Este un obiectiv ca incepand din iunie sa reusim sa relaxam o mare parte dintre aceste masuri, insa am vazut si declaratia premierului. Foarte clara. Ca practic vom lua masurile in ordinea inversa in functie de momentul in care se stabilizeaza raspandirea pandemiei.

Sorina Matei: De ce trebuie sa intre oamenii in casa la 20:00 seara, vineri, sambata si duminica ?

Dan Barna: Logica acelei masuri prezenta si luata in multe state europene - nu este o inventie a Romaniei - tine de reducerea timpului de interactiune in societate.

Sorina Matei: Ce studii ati avut pe mobilitatea din Romania? Pentru ca am vazut exemple de la domnul Arafat - Franta, Andreea Moldovan - Elvetia. Noi nu suntem Elvetia si nici Franta. V-as intreba in baza a ce studii de mobilitate?

Dan Barna: Comparatia cu Franta, nu este mare diferenta daca vorbim despre aglomerari urbane. Paris, Bucuresti. Paris este de cateva ori mai mare, dar in rest, ca tip de societate, nu este mare diferenta. E un stat European mare.

Sorina Matei: Credeti ca romanul are aceleasi obiceiuri de consum ca francezul sau elvetianul inainte de pandemie?

Dan Barna: Pandemia nu este usoara pentru nimeni. Nu zic ca e vreo bucurie pentru cineva.

Sorina Matei: Intrebarea era ce studii stiintifice ati avut?

Dan Barna: Studiile vin din analizele pe care specialistii profesionisti in domeniul epidemiologiei ni le prezinta si care ne spun ca o reducere a perioadei de interactiune cu niste ore are un impact la raspandire, impact care, pe cifrele pe care le are Romania acum, ar putea sa amelioreze situatia. Nu a fost o decizie politica, a fost o decizie bazata pe niste asumtii stiintifice in care am avut incredere pentru ca sunt oameni care au aceasta meserie si aceasta experienta.

Sorina Matei: Cine sunt specialistii? In afara de domnul Arafat?

Dan Barna: Domnul Arafat este reprezentantul lor.

Sorina Matei: Ma uitam aseara. Sunt mai multi oameni politici care incearca sa afle, si presa, cine sunt specialistii care iau aceste decizii? Cu nume si prenume. Presupun ca sunt niste oameni. Cine?

Dan Barna: Sunt medici din zona de epidemiologie. Medici din zona INSP. Persoane care lucreaza in acest domeniu.

Sorina Matei: Aveti vreun nume?

Dan Barna: O persoana care comunica aceste decizii, care este reprezentat prin domnul Arafat. Nu o sa merg mai departe pe aceasta linie. Acestea sunt deciziile pe care le-am asumat in guvern.

Plecarea lui Vlad Voiculescu

Sorina Matei: Domnule Barna, cand il schimbati pe domnul Voiculescu?

Dan Barna: De ce sa il schimbam?

Sorina Matei: Pentru ca uitati, va citesc o declaratie a dansului in legatura cu inmormantarile. Hotnews: ,,Vlad Voiculescu isi cere scuze pentru ca a insistat ca mortii de COVID sunt pusi in sicriu dezbracati si in saci de plastic". Ce scrie de fapt in ordinul de Ministru. Sunt o serie evenimente care il implica aproape zilnic pe domnul Voiculescu. Considerati ca domnul Voiculescu face bine ce face la Ministerul Sanatatii?

Dan Barna: Categoric, da. Sa le luam pe rand. Publicarea datelor. Domnul Voiculescu si-a asumat si este unul dintre obiectivele foarte ferme ale USR PLUS in aceasta guvernare, si-a asumat transparentizarea informatiilor si datelor de care statul dispune, inclusiv in domeniul sanatatii. Cea mai mare tema sau tema actuala a Romaniei in acest moment este lupta cu pandemia. Acesta este subiectul zero al stirilor in fiecare zi pentru ca este normal sa fie asa. Subiectul care ne afecteaza pe toti. Deci prima lupta o duce Ministerul Sanatatii. Este normal ca Vlad Voiculescu, ministrul sanatatii sa fie in fiecare zi in lumina stirilor pentru ca este varful de lance al razboiului pe care statul roman si statele europene il duc cu aceasta pandemie. Deci din aceasta perspectiva nu e niciun fel de problema.

A transparentiza datele este un lucru foarte bun si firesc. Claudiu Nasui a transparentizat datele de la ministerul economiei. Vlad isi cere scuze, adica este un om care isi asuma atunci cand greseste. Ceea ce sunt putini si de acest soi in politica. A zis ,,am insistat pe o informatie inexacta. Nu aveam dreptate." Cati politicieni au verticalitatea ca atunci cand gresesc - si dumneavoastra, presa, tocmai asta faceti, le aratati politicienilor cand gresesc pe buna dreptate - cati spun am gresit sau a fost o informatie gresita.

Sorina Matei: S-a certat cu jurnalistii.

Dan Barna: Asta spun.

Sorina Matei: Vi se pare normal ca un ministru al Sanatatii, de un an in pandemie sa nu stie ce scrie intr-un ordin al Ministerului Sanatatii? Pe un subiect sensibil si delicat.

Dan Barna: Este un subiect foarte sensibil si este un subiect care are o reglementare foarte complexa. Nu este o situatie banala, modalitatea prin care persoanele decedate ajung in procesul de inmormantare este una mai complexa in cazul epidemiilor. Daca exista un risc ca persoana decedata sa fie in continuare in riscul de a raspandi aceasta boala. Atunci este o reglementare legala destul de complexa. Vlad a admis foarte franc: Nu stiam toate detaliile din ordinul respectiv.

Sorina Matei: S-a contrazis cu jurnalistii.

Dan Barna: Sa vedem despre ce a fost vorba. A admis, si-a cerut scuze.

Sorina Matei: Are 23 de consilieri.

Dan Barna: Dar intrebarea a primit-o el. Sunt convins ca din cei 23 consilieri, 7 8 stiau detaliile ordinului respectiv. Dar daca nu a apucat Vlad sa stie si el pe de rost sau tot continutul, omul a recunoscut foarte franc ca avea o alta reprezentare a situatiei. Lucrurile merg mai departe. Stiu ca fiind in prima lupta, intotdeauna intr-un razboi, omul din frunte sau tancul din fruntea bataliei primeste cele mai multe lovituri. Vlad si le asuma si este foarte vertical si ferm.

Sorina Matei: Deci USR, ma rog, alianta dumneavoastra isi mentine sustinerea pentru Vlad Voiculescu.

Dan Barna: Categoric.

Sorina Matei: Am vazut si reprezentanti ai PNL care sunt deranjati.

Dan Barna: Declaratii politice este firesc sa existe. Chiar daca este un exercitiu de comunicare care se dezvolta de la o zi la alta.

Sorina Matei: De ce l-ati pus ministru al Sanatatii?

Dan Barna: Este un om cu experienta.

Sorina Matei: Experienta in ce?

Dan Barna: Avand experienta in Sanatate era ciudat sa il propunem la energie.

Sorina Matei: Ma refer ca nu are studii in domeniul Sanatatii.

Dan Barna: Vlad Voiculescu este un om care are ...

Sorina Matei: Are o apetenta.

Dan Barna: O sa port diploma lui in buzunar sa o scot de fiecare data, ca am vazut o stire falsa ca nu ar fi avut studii superioare.

Sorina Matei: Eu vorbesc despre specializare. In fiecare zi isi pune diploma si-o agata pe facebook.

Dan Barna: Cam asa este. Cand sunt atacuri care nu au legatura cu realitatea este bine sa raspunzi cu variante cat mai inedite ca sa arati ca stirea nu este reala. Este un manager foarte bun pentru ca niciun alt minister nu este atat de in prima linie cum este Ministerul Sanatatii. Si de asta da, il sustinem fara niciun fel de ezitare.

Sorina Matei: Indiferent daca se mai cearta cu domnul Citu, cu PNL.

Dan Barna: Asta cu cearta este atat de de marketing pentru ca deseori ...

Sorina Matei: Adica va iubiti in coalitie.

Dan Barna: Deseori sunt cu Vlad si cu Florin Citu la masa, in guvern, in biroul premierului ...

Sorina Matei: Si va uitati la televizor.

Dan Barna: Ne uitam la televizor si nu poti sa nu razi cand vezi ce se inventeaza ca ai fi spus sau care a fost scopul din spate. Multe dintre ele nu au nici o legatura cu realitatea. Da, asta stim. Media de marketing asa functioneaza, dar ideea ca este cearta in guvern o resping si este falsa. Si unde au fost puncte de vedere diferite.

Legea sau ranga?

Sorina Matei: Domnul Drula (spune ca n.r.) ,,un cartel se destructureaza cu ranga". Sunteti de acord cu aceasta formulare?

Dan Barna: In contextul in care a formulat acest lucru, da, categoric. Avem o situatie, cred ca in putine state pretins civilizate se intampla sa ai o situatie cum era la metrou, cum este la Metrorex.

Sorina Matei: De 27 de ani.

Dan Barna: Cu un contract expirat in 2018 si timp de trei ani toate veniturile din acele spatii comerciale, unele mai degradate, altele mai pricopsite, sa le incaseze pe nume personal niste oameni dintr-un cartel sindical.

Sorina Matei: Este un sindicat.

Dan Barna: Este Sindicatul, dar ati prezentat dumneavoastra, presa, semnificativ interesele domnului Radoi si ce se intampla cu acele resurse. Nu spun nimic nou sau vreo taina. Faptul ca in sfarsit cineva si-a asumat sa desfiinteze acel spatiu si sa ne intoarcem la o normalitate in care beneficiar trebuie sa fie statul prin concesionarul sau, compania nationala, Metrorex.

Sorina Matei: Si cetateanul. Eu ma refeream doar la acest stil care cumva este amprenta USR.

Dan Barna: Ieri era: Am venit sa daramam sa intram in legalitate dar nu are nimeni cine sa deschida usa. Nu se poate.

Sorina Matei: Puteti sa deschideti usa sau sa folositi ranga.

Dan Barna: Daca usa este incuiata cu lacatul nu ai cum.

Sorina Matei: Exista politie, forte de ordine.

Dan Barna: Erau acolo. Actiunea a fost legala cu documentele. Stiti de ce s-a intamplat asta? Pentru ca toti oamenii aceia de ADP, de la Metrorex erau terifiati de oamenii domnului Radoi care faceau semne de genul acesta, daca va atingeti de chiosc.

Sorina Matei: Deja a devenit un meci Drula.

Dan Barna: E statul roman care impune legalitate.

Sorina Matei: Cu ranga.

Dan Barna: In general, o usa nu se deschide cu o scobitoare. De obicei se folosesc unelte. Ranga este o unealta.

Sorina Matei: FBI cand a distrus Cosa Nostra a folosit legea RICO, nu ranga.

Dan Barna: Eu sunt gata sa fac pariu cu dumneavoastra ca intrarile in casele respective ale Cosa Nostra s-au facut cu ranga sau cu berbecele.

Sorina Matei: Eu zic sa va mai documentati.

Dan Barna: Sa nu confundam

Sorina Matei: Au folosit o lege.

Dan Barna: O lege deschide usa incuiata?

Sorina Matei: Au reusit sa probeze acesti lideri de cartel.

Dan Barna: Toata lumea este de acord ca nu mai exista niciun contract acolo din 2018.

Sorina Matei: Da. Eu vorbesc de formulare. Sunteti de acord si cu formularea ca un cartel se destructureaza cu legea?

Dan Barna: Categoric Da. Drula nu a spus numai cu ranga. A spus cu ranga. Asta inseamna libertate de instrumente alternative necesare pentru a ajunge la acelasi rezultat, de a aduce legalitatea intr-un spatiu public.

,,Succesele" Politiei Romane

Sorina Matei: Va place cum functioneaza Politia Romana?

Dan Barna: Daca ne uitam dupa esecul de la Onesti, nu.

Sorina Matei: Sau sectia 16.

Dan Barna: Sau sectia 16 nu mai spun. Este clar ca sunt zone, si nu putine, unde este nevoie de o reforma foarte ferma si foarte dura. Acesta este un alt domeniu in care sunt asteptari mari din societate sa se vada un progres.

Dan Barna: Componenta cea mai dificil de abordat este nepotismul in sens propriu. Faptul ca mai multe institutii au structura ierarhica, structura de functii impanata cu componente, unchi, rude, nepoti, cumnati, veri, face ca acea institutie sa nu mai fie functionala. Pentru ca decizionalul si asumarea si responsabilitatea nu mai exista.

Sorina Matei: De ce nu ii dati afara? Dumneavoastra sunteti statul acum.

Dan Barna: Legea nu permite sa dai afara un functionar public. In momentul in care am creat cadrul normativ...

Sorina Matei: Cadrul normativ este facut de politicieni.

Dan Barna: Si este una dintre dezbaterile pe care le avem in coalitie in acest moment. Legata fix de posibilitatea aceasta, cum faci cu functionarii publici care nu mai sunt performanti, care in mod clar au avut activitate sub mediocra si totusi, daca ii dai afara, dupa un an sau doi castiga, se intorc inapoi, le platesti salariile din urma si este un continuu carambol de fake reforma.

Sorina Matei: Cum masurati dumneavoastra in guvern performanta unui functionar public? Niste criterii obiective.

Dan Barna: Vrem sa impunem si astfel de norme la stat dar asta nu este usor. Sa nu va imaginati ca daca sunt intr-o coalitie toata lumea aplauda si hai sa facem reforma.

Sorina Matei: Cine nu aplauda?

Dan Barna: Coalitia aceasta, cei mai dinamici si cu chef de reforma USR PLUS.

Sorina Matei: Si domnul Citu nu are chef de reforma.

Dan Barna: Are, dar fiecare pas inainte pe care il facem este de fapt rezultanta interesul lor si asteptarilor UDMR cu interesele si asteptarile PNL si interese si asteptari USR PLUS. Rezulta o rezultanta mai putin energica decat ne-am dori-o noi.

Candidatura la presedintie 2024

Sorina Matei: Candidati la presedintie?

Dan Barna: Asta este o decizie pe care o voi lua mai incolo.

Sorina Matei: Pentru ca au zis ca intentionati sa candidati la presedintie.

Dan Barna: Este una dintre optiunile politice ale USR PLUS. Sunt cateva optiuni, impreuna cu colegii vom decide. Acum marea provocare este ca acest guvern sa performeze.

Sorina Matei: In 2024 vor fi alegeri prezidentiale, parlamentare si locale.

Dan Barna: Va fi un an foarte electoral. Pana atunci trebuie sa trecem de pandemie si sa repornim economia si dupa aia discutam si despre perspectivele anului 2024.

Sorina Matei: Apropo, ca ati mai candidat o data la presedintie. Ati invatat ceva din candidatura la presedintie? A fost o lupta stransa pe dreapta.

Dan Barna: Am invatat foarte multe. O metafora foarte buna. Este important sa fii bine pregatit, poate putin mai ofensiv. Acea constructie, ca sa vorbesc despre media, acea constructie care a fost speculata foarte mult

Sorina Matei: De unde credeti ca a venit? Acum presupun ca puteti trage niste concluzii.

Dan Barna: Pai este un demers legitim al media de a verifica trecutul profesional al unui candidat si de acolo lucrurile au evoluat intr-o formula foarte interesanta, dar asta tine exact de lucruri pe care le inveti intr-o campanie electorala, ca sa imi reprosez lucrurile care depindeau de mine. Ca ce n-a depins de mine e retorica si asta stie fiecare. Probabil ca trebuia sa fiu mult mai ofensiv in raspunsul la acele acuzatii, care s-au dovedit false dar nu a contat pentru ca...

Sorina Matei: Nu s-au dovedit false. S-a inchis problema cu DLAF?

Dan Barna: Nu stiu. Sper sa se inchida cat mai repede. Speranta mea este sa nu ramana asa ca un zurgalau si in 2024 pentru ca a fost de fapt o verificare administrativa, ca asta este, care a consumat foarte multa energie in media dar a carei continut este aproape inexistent. Discutam despre niste lucruri in urma carora s-a concluzionat ca nu este nimic in neregula.

Garantii sau nu pentru judecatori?

Sorina Matei: 75 de judecatori ICCJ au fost supravegheati. 7 Curti de apel, majoritatea judecatorilor de la Curtile de apel. Stiu cazul unui judecator din Timisoara care a avut masuri de supraveghere 12 ani, pe dosar tinut in rem si uneori clasat. Ok, desfiintati SIIJ dar considerati, ca partid, ca trebuie sa existe o garantie pentru judecatori impotriva abuzurilor? Avand in vedere ca judecatorii infaptuiesc actul de justitie si nu procurorii.

Dan Barna: Drumul este foarte lung. Nu am sustinut ca prin desfiintarea SIIJ am facut reforma in justitie si lucrurile sunt ceas. Aceste trei legi ale justitiei sunt inca un pas in directia aceea. Romania nu intamplator a avut mecanismul MCV, ca au fost niste probleme reale. Procesul de a gasi acest echilibru functional este foarte complicat. Ca sunt mecanisme, ca le numim garantii, ca extraordinare de apel la o decizie, asta este subiectul discutiei care se intampla si acum si care se va intampla de acum Luncii ani de zile in Romania. Dar hai sa facem niste pasi catre o normalitate la care sper sa ajungem in ceva timp. Nu ma astept in sase luni sa fie o justitie perfecta si nici nu cred ca este undeva in lume justitie perfecta. Mecanismul de fond, trebuie sa evitam sa inventam apa calda. Gaselnita asta cu SIJ s-a dovedit un esec. Desfiintarea este recunoasterea faptului ca nu a fost o solutie pentru problemele din Romania.

Sorina Matei: Le oferiti garantii judecatorilor?

Dan Barna: In acest moment, asa cum arata legea desfiintarii, SIIJ urma acordului din coalitie, acord de care nu sunt incantat, dar care este compromisul posibil pentru a desfiinta SIIJ, avem acest aviz al CSM inainte de trimiterea in judecata. Aici suntem in acest moment. Vom vedea si discutiile din parlament. Colegul meu, Stelian, a fost foarte deschis. In Avizul negativ s-a spus: Daca ar fi fost un aviz de inainte de trimiterea in judecata ar fi dat aviz pozitiv.

Sorina Matei: Nu este logic. Important este sa protejezi judecatorul. Logic este sa ii dai, daca vreti, aviz la inceperea urmaririi penale ca omul acela sa nu stea in ancheta haituit nu stiu cat timp si nu este logic sa dai la trimiterea in judecata.

Dan Barna: In momentul in care dai aviz la inceput de tot, de fapt atunci pui o super imunitate in sensul ca nimeni nu se atinge de tine. Ideea este sa se poata verifica daca exista sau nu elemente, dar inainte de trimiterea in judecata sa mai fie cineva convins de aparenta pentru ca dosarul acela sa ajunga in instanta fara sa fie prejudecat cazul.

Sorina Matei: Va dau exemple care reflecta realitatea.

Dan Barna: 500 proiecte normative in care avizele au mers ceas si ati mentionat trei sau patru in care nu a functionat. La fel este si in instanta.

Sorina Matei: Avizele sectiei de procurori.

Dan Barna:Sunt folosite ca o generalizare ca nu functioneaza. Nu este chiar asa.

Sorina Matei: Aviz pozitiv de la sectia de procurori, vorbim despre procurori de exemplu, pentru arestarea Alinei Bica. Achitare pe fond. Deci s-a dat aviz pozitiv pe achitare...

Dan Barna: Este o dovada de normalitate, de functionare a instantei, a sistemului. Ideea este ca daca nu este un abuz grotesc sau ceva aberant...

Sorina Matei: Ce filtru este CSM, sectia de procurori, dumnezeii Justitiei. De la CSM spun mergi cu Popescu la arestare pentru ca noi credem ca sunt probe suficiente si Popescu este achitat definitiv in probe.

Dan Barna: Ideea nu este sa se transforme CSM in instanta de judecata.

Sorina Matei: Pai asta faceti.

Dan Barna:Daca te judeca CSM ... Este un aviz de aparenta juridica. E ca la ordonanta prezidentiala daca pot sa spun asa. In care, cum spunea regretatul profesorul Ciobanu, judecatorul trebuie sa pipaie fondul. Asa trebuie sa faca si CSM. Sa vada daca sunt elemente credibile ca dosarul sa ajunga la judecator. Daca merge si judecatorul achita, foarte bine, inseamna ca aceasta este decizia instantei. Acesta este compromisul pe care l-am putut gasi in coalitie.

Sorina Matei: Deci ramaneti cu aceasta trimitere in judecata, aviz pe trimitere in judecata.

Dan Barna: Aici suntem acum.

Condamnari cu motivari

Dan Barna: Din intelepciunea CCR. Deja discuta colegii la Ministerul Justitiei. O sa vedem cum vor arata de fapt prevederile tranzitorii pentru aceasta situatie pentru ca intr-adevar se schimba o paradigma. Pana acum aveai o decizie si apoi era o motivare care venea intr-un timp.

Sorina Matei: Vreo doi ani.

Dan Barna: Venea si intr-o saptamana, depinde de dosar si de cauze.

Sorina Matei: La unii au venit dupa ce au iesit din puscarie.

Dan Barna: Eu sunt impotriva acestor generalizari de convenienta. Daca privesti un pic asa, sistemic, nu sunt toate motivarile la doi ani.

Sorina Matei: Daca priviti sistemic, in statele europene atunci cand bagi un om in puscarie trebuie sa ii spui si de ce. Inclusiv la arestari preventive.

Dan Barna: Nu am aparat o motivare care vine dupa doi ani.

Sorina Matei: Si daca va uitati pe soviet asa, veti vedea ca noi suntem mai spre soviet.

Dan Barna: Eu sunt un om care a urmarit Memorialul Durerii in toata studentia si liceul.

Sorina Matei: Deci este buna decizia CCR?

Dan Barna: Este o decizie care stabileste un nou cadru de functionare al Justitiei in Romania. Va trebui sa adaptam sistemul si modalitatea de functionare in saptamanile si lunile urmatoare astfel incat aceasta decizie sa fie respectata. Aici suntem. In rest, speculatii se pot face, ca e mai bine, ca e mai rau.

Sorina Matei: Am inteles. Nici nu aveti cum sa nu o respectati ca este obligatorie si definitiva.

Dan Barna: Practic o sa vedem care sunt consecintele pentru dosarele pe rol. Pentru cele care nu sunt pe rol vom avea niste decizii care vor mai trena, chiar daca instanta ramasese in pronuntare. Acum o sa ramana probabil in pronuntare mai mult pana scrie si motivarea.

Sorina Matei: Sunt 400 de decizii numai la ICCJ care nu sunt motivate, oameni sunt in puscarie si nu au habar de ce.

Dan Barna:Asta va pune o presiune suplimentara, poate benefica, pe organizarea de concursuri si aducerea de persoane in sistem pentru ca, in realitate, dincolo de un caz sau altul cu istoria lui, in realitate vorbim despre instante de judecatori cu o incarcare uriasa raportat la capacitatea umana de a scrie pe bune o motivare.

Sorina Matei: Credeti ca un om arestat trebuie sa stie de ce a fost arestat?

Dan Barna: Categoric. Aici nu este nimic de discutat.

Sorina Matei: Dupa decizia Curtii pana la motivare, v-ati consultat cu domnul Ion? Cu domnul Citu? Pentru ca necesita o solutie legislativa. Este nevoie de o solutie legislativa prin guvern sau parlamentar.

Dan Barna: Este o discutie in desfasurare.

Sorina Matei: Si o luati prin Parlament sau prin Guvern?

Dan Barna: Daca avem o discutie in desfasurare vom decide varianta care beneficiaza de celeritate maxima pentru a nu intra intr-un blocaj in care sa ramana toata lumea fara raspuns si persoanele aflate in proces, cele mai afectate, civile sau penale, sa fie in situatia sa le fie afectate drepturile in mod suplimentar.

CCR si Avocatul Poporului

Sorina Matei: Ce parere aveti despre CCR? Sunt pesedistii ciuma rosie?

Dan Barna: Este o institutie de o inconsecventa ingrijoratoare. Eu nu voi judeca o decizie sau alta. Sunt unele cu care am fost de acord si altele cu care nu. Este normal intr-o societate, dar faptul ca sunt decizii care se bateau cap in cap intre ele ca decizii ale institutiei respective

Sorina Matei: Ce se batea cap in cap?

Dan Barna: Decizie care acum cinci ani era intr-un fel dupa care este in alt fel. In general in statele cu o justitie mai echilibrata

Sorina Matei: Si cu o democratie mai avansata.

Dan Barna: Se merge cumva, curtea, cutuma sau jurisprudenta curtii este in aceasta directie. Cand vezi decizii care sunt in alta directie total fata de decizia anterioara, este firesc sa ... Nu o sa deschid spete punctuale din nou, evit sa abordez un subiect sau altul.

Sorina Matei: Decizia 51 de rupere a binomului a fost buna sau nu?

Dan Barna: Au fost decizii contradictorii cu decizia anterioara si ma opresc aici.

Sorina Matei:V-am intrebat. CCR si a facut o jurisprudenta pe interferenta serviciilor secrete in cercetarea penala. Au spus nu. Este o decizie europeana?

Dan Barna: Cat timp ramane consecventa. Si foarte clar, serviciile de informatii au un rol intr-o societate distinct de rolul de administrare a justitiei...

Sorina Matei: Si de cercetare penala.

Dan Barna: Categoric. Deci in momentul in care lucrurile sunt separate si fiecare institutie si decizia respecta legea de organizare si obiectivele permise de lege, lucrurile sunt foarte clare.

Sorina Matei: Deci votati in Senat modificarea legii 51 sau nu? Din cate spuneti inteleg ca nu.

Dan Barna: Cat timp lucrurile sunt separate si este foarte clar cine, ce atributii are si acest lucru este foarte clar in mod public pentru toti cei care exercita justitia statului sau autoritatea statului, lucrurile sunt foarte clare.

Sorina Matei: M-ati aburit, nu raspundeti la intrebare. Avocatul Poporului.

Dan Barna: Aici in coalitie exista un consens sa spun asa. Sorina Matei: Surpriza.

Dan Barna: Nu este nici o surpriza. In linia de a gasi o persoana care sa nu fie USR PLUS, PNL.

Sorina Matei: Dar de ce il schimbati?

Dan Barna: Sa fie o persoana care sa aiba integritatea morala si profesionala de care Romania are mare nevoie pentru ca aceasta institutie Chiar are nevoie sa fie recredibilizata. Nu trebuie sa fie de la un partid sau altul. Trebuie sa fie o persoana care sa aiba acceptarea si recunoasterea societatii, nu ca o plata pentru un serviciu anterior sau suport anterior ci pur si simplu eu am foarte mare incredere ca in societatea noastra exista si profesionisti in domeniul dreptului si libertatilor care nu sunt sub o suspiciune de partizanat politic. Un astfel de Avocat al Poporului este necesar in acest moment.

Sorina Matei: Dar stiti cum se poate schimba Avocatul Poporului?

Dan Barna: Prin Parlament. Sau care este sensul intrebarii?

Sorina Matei: Legea de organizare de functionare a Avocatului Poporului stabileste clar, da, prin Parlament, in anumite conditii. Sa incalce legile tarii sau Constitutia. Adica luati dumneavoastra, dati un vot politic asa cum s-a mai dat. Va aduceti aminte la suspendarea din 2012, atunci chiar PDL si USL, va aduceti aminte, acuzau schimbarea Avocatului Poporului prin vot politic si neconstitutional. Acum dumneavoastra, ma refer la colegii dumneavoastra de la guvernare PNL, fostul PDL, spuneti ca ... Adica face exact ceea ce a acuzat atunci, la suspendare a fostului presedinte. Avocatul Poporului poate fi schimbat prin vot politic doar daca incalca legile, asta iti spune intr-o lege.

Dan Barna: Poate fi schimbat in cadrul unui proces parlamentar foarte bine definit de lege.

Sorina Matei: Aveti probe ca Avocatul Poporului a incalcat legile Romaniei si Constitutia?

Dan Barna: Fiind un proces democratic in cadrul Parlamentului, evident ca nu se poate intampla decat in cadrul acestui context normativ. Nu e ca si cum gasim o alta solutie magica. Va fi dezbatere in Parlament, propunere, exact cum este normal sa fie.

Sorina Matei: Pleaca ai nostri, pleaca ceilalti, vin ai nostri.

Dan Barna: Nu este vorba de ai nostri.

Sorina Matei: In societatea civila ati identificat pe cineva?

Dan Barna: Am cateva persoane in gand dar trebuie sa ajungem la un acord asupra acestei persoane.

Sorina Matei: Cand se va intampla?

Dan Barna: Saptamana viitoare sau saptamana cealalta sper. Este una dintre temele din varful agendei noastre, identificarea unei astfel de persoane.

 

Sursa : www.mediafax.ro