25 mai 2023 - Stiri

Oferta Guvernului in timp ce 3.500 de profesori protesteaza in Piata Victoriei

Negocierile dintre sindicaliştii şi Guvern s-au încheiat, joi, cu înţelegerea că până în ora prânzului va fi primit răspunsul sindicatelor din Educaţie faţă de oferta echipelor de negociere, a anunţat Dan Cărbunaru, purtătorul de cuvânt al Guvernului.

Carbunaru a spus ca un lucru este clar: Guvernul Romaniei doreste sa creasca salariile profesorilor.

,,Dovada concreta a masurilor pe care Guvernul doreste sa le ia in acest sens este ca, asa cum s-a anuntat public, pana la data de 15 iulie va fi gata proiectul care vizeaza noua lege a salarizarii in care Educatia se gaseste prioritara si care va sta la baza discutiilor cu toti cei interesati, inclusiv cu liderii sindicatelor din Educatie, astfel incat la 1 septembrie, cand incepe sesiunea parlamentara, in toamna, aceasta lege a salarizarii care sa gaseasca inclusiv aceste creteri salariale din educatie sa poata sa devina realitate", a spus Dan Carbunaru.

Intre timp, pana la 15 iulie, reprezentantii Guvernului au transmis ca pentru toti cei care lucreaza in sistemul de invatamant, fie ca este vorba de personalul didactic, fie de persoanlul didactic auxiliar sau de personalul nedidactic, urmeaza sa fie acordate prime pentru cariera didactica, pentru sprijinul acordat in activitate celor care lucreaza in sistemul de invatamint din Romania, reespectiv aproape 300.000 de oameni.

Astfel, pentru personalul didactic si pentru personalul didactic auxiliar guvernul va oferi in luna iunie a acestui an suma de 1.000 de lei, suma forfetara, suma ce urmeaza sa intre pe un card care va fi emis dupa modemlul cardurilor pentru energie, pe care romanii deja le-au folosit pentru a-si putea achita facturile la energie. Pe acest card vor fi incarcate urmatoarele sume: 1.000 de lei pentru persoanlul didactic si personalul didactic auxiliar in luna iunie - suma forfetara care poate fi folosita, urmand ca in luna octiombrie a acestui an, pe acelasi card sa fie incarcata suma de 1.500 de lei din care 500 de lei reprezinta suma forfetara, iar diferenta de 1.000 de lei sunt bani pentru sustinerea activitatii didactice, activitatii curente de lucru ale persoanlului din sistemul de invatamant.

In ceea ce priveste personalul nediactic, in lunile iunie si octombrie vor fi incarcate pe acelasi timp de carduri sumele de 500 de lei in iunie si alte 500 de lei in luna octombrie. Dintre acestea, suma de 150 de lei vor reprezenta in fiecare caz suma forfetara. In plus, personalul nedidactic, in baza unui act normativ care va fi aprobat vineri in sedinta de Guvern, salariile urmeaza sa fie majorate.

In timp ce Dan Carbunaru prezenta oferta Guvernului, in Piata Victoriei protestau peste 3.500 de dascali.

Sursa : www.mediafax.ro