30 oct 2020 - Stiri

,,Ochii pe mine!" Rascrucea moldovenilor si miza visului american. Jurnalistul Stefan Ionescu:" S-ar putea ajunge la conflicte armate"/ Profesorul Iulian Chifu: ,,Ne asteptam la batalii juridice foarte importante"

,,Ochii pe mine!", cu Vlad Craioveanu - invitati joi seara la Aleph News: Iulian Chifu, analist de politica externa si jurnalistii Aleph News, Stefan Ionescu si Lucia Cujba.

In prima parte a emisiunii, profesorul Iulian Chifu si jurnalista Lucia Cujba fac o analiza a alegerilor din Republica Moldova, din 1 noiembrie 2020. Cei doi invitati iti dezvaluie de ce Republica Moldova, statul cu 1 milion de cetateni romani, este din nou la rascruce. Care este amestecul Rusiei in alegeri, dar si cum a avoluat, de-a lungul timpului, relatia Romaniei cu Moldova.

Moldovenii, din nou la rascruce!

Reamintim ca in cursa sunt 8 candidati, dintre care 3 cu viziuni de dreapta, 2 unionisti si 3 cu viziuni de stanga. Cele mai multe sanse le au Igor Dodon, actualul presedinte, si Maia Sandu, fost premier. Confruntarea finala intre cei doi candidati se va da in turul doi, programat pe 15 noiembrie.

Jurnalista Lucia Cujba iti spune care sunt alternativele de vot ale moldovenilor, dar si care este paradoxul situatiei de acolo.

,,Oamenii vor fi pusi sa aleaga intre Est si Vest, tema geopolitica este iarasi cu cine merge mai departe: cu Rusia sau Europa. Dupa primul tur vor iesi Igor Dodon si Maia Sandu. Igor Dodon si puterea pregatesc fraude majore, au deschis sectii prea multe in Rusia si Transnistria. (...) Tocmai asta este paradoxul, situatia este foarte proasta, insa Igor Dodon este votat masiv."

Lucia Cujba:" Republica Moldova are toate sansele sa devina, daca nu a devenit deja, un satelit al Moscovei"

,,Republica Moldova va ramane in anonimat pentru ca Igor Dodon a reusit sa o readuca acolo. Ne-a decuplat de la Uniunea Europeana, de la fondurile care veneau de acolo. Cred ca Republica Moldova are toate sansele sa devina, daca nu a devenit deja, un satelit al Moscovei. Cu Maia Sandu...este speranta tinerilor, a diasporei. Este o problema cu diaspora acum din cauza pandemiei. Pot vota, dar este mult prea complicat decat de obicei, sunt mult mai putin sectii de votare deschise si este temerea ca nu vor iesi suficient de multi la vot pentru a o sustine pe candidata pro-europeana."

Despre parteneriatul strategic Romania-Republica Moldova

La randul sau, profesorul Iulian Chifu face o analiza a ceea ce reprezinta parteneriatul strategic dintre Romania si Republica Moldova.

,,Parteneriatul strategic dintre Romania si Republica Moldova este pentru integrare europeana. Republica Moldova, pe vremea lui Voronin, in 2004, a votat, fara un vot, pentru integrare europeana. Ei au o lege pe care Dodon o incalca zi de zi, mergand in contra raspar, sa zicem. Si acest lucru este important. Atat timp cat avem un guvern care merge, face reforme si apropie Republica Moldova de Uniunea Europeana, va fi sprijinit de catre Romania. In situatia actuala, sustinem doar populatia, autoritatile locale, proiecte la nivel social, pentru ca sunt romani si, in Romania, sunt in jur de 80% care sustin unificarea cu Republica Moldova."

Ce se alege de America?

Si de la alegerile din Moldova, schimbam macazul spre visul american si luam pulsul alegerilor din SUA. Intrebarea ce se alege de America este mai actuala ca niciodata, deoarece ne despart doar cateva zile pana la alegerile americane din 3 noiembrie 2020.

Profesorul Iulian Chifu si jurnalistul Stefan Ionescu iti spun care sunt previziunile, care sunt reactiile si mai ales cum se vede America cu Trump sau America cu Biden. Invitatii lui Vlad Craioveanu iti explica si ce ar insemna o schimbare de agenda in SUA pentru restul planetei.

Stefan Ionescu: ,,Exista posibilitatea ca oamenii sa iasa in strada. Stim gustul lor pentru armele de foc."

Jurnalistul Stefan Ionescu vorbeste despre dintre potentialele scenarii de dupa alegerile americane din 3 noiembrie 2020, in cazul in care Donald Trump ar pierde alegerile si, implicit, fotoliul de la Casa Alba.

,,Scenariul de groaza ca Trump sa piarda si sa inceapa cu acuzatiile. S-ar putea ajunge la niste conflicte armate. Am vazut chiar weekend-ul trecut in New York o demonstratie pro-Biden. Au venit cei ai lui Trump cu muzica, era melodia YMCA pe care Trump a dansat in ultima perioada. S-au incaierat pe strada chiar in New York si a venit politia. Adica exista si riscul acesta. Urmare a patru ani cu Trump, patru ani care au divizat mai mult ca niciodata poporul american. Exista posibilitatea ca oamenii sa iasa in strada. Stim gustul lor pentru armele de foc."

Cursa pentru America, pana la ultimul vot numarat numarat

Iulian Chifu, analist de politica externa, iti spune franc faptul ca meciul pentru Casa Alba se joaca inca, iar cursa pentru America se va duce pana la ultimul vot numarat. Miza este una uriasa.

,,Ne asteptam la batalii juridice foarte importante. Daca diferentele sunt mici, castigul este discutabil in statele in care se pune aceasta problema. Cel mai probabil, vom avea batalii legale. Deja sunt doua. Astazi a fost a doua decizie la Curtea Suprema de Decizie, dominanta de republicani, dar care au luat pana acum, mai degraba, decizii in defavoarea solicitarilor republicane. Important este ca un numar mare de voturi a fost deja depus. Am ajuns la o suma fara precedent. Depasisem 70 de milioane. Mai mult de 55% din votantii de acum patru ani au votat deja prin posta sau direct. Inseamna ca ne asteptam la o prezenta la vot care va fi foarte mare, ca vorbim despre emotie mare. Oameni care au iesit sa sanctioneze, care au iesit sa se afirme. Trecem peste interviurile de la cozile enorme. 11 ore sa stai sa votezi este..."

Trump, intre iubire si ura

Cat despre Donald Trump, profesorul Chifu sustine ca ori il iubesti, ori il detesti. Cale de mijloc nu exista.

,,Cred ca, mai degraba, emotia o creaza in mica masura Biden. Emotia o creaza Trump in ambele sensuri. Pe Trump ori il adori cu toate, ori ai o retinere si consideri ca nu trebuie sa se mai reproduca. Daca nu era 2020, Donald Trump avea sanse sa defileze."

Analistul politic Iulian Chifu, despre visul american

Cat despre visul american, iata ce comenteaza profesorul Iulian Chifu.

,,Sunt doua visuri americane care se ciocnesc in actualele alegeri. Este visul fondator, mitul fondator al Americii. Europeanul sarac fuge de acasa, pe vas cu bocceluta, ajunge in America , cu pusca in mana cucereste vestul salbatic, isi face propriul pamant si construieste Statele Unite de jos in sus. Acesta este mitul fondator al Americii. Avem si celalalt mit...Kamala Harris. Celalalt mit este cel contemporan. Tot un migrant, de data aceasta bine pregatit, cu intelegere, cu pregatire, cu cunoastere, dar discriminat la el in tara, fara posibilitati si care vine in tara tuturor posibilitatilor. Vine in America, unde visul american inseamna sa poti sa realizezi orice. Si fata care isi construieste cariera, este pe punctul de a deveni primul vice-presedinte femeie African-American al Americii si, de ce nu, daca se intampla ceva cu eventualul presedinte Biden, poate prelua ea. Iata ce inseamna celalalt vis american."

O noua noapte Alba la Casa Alba, in direct la Aleph News!

Daca si tu esti curios ce se alege de America, miercuri dimineata jurnalistii Aleph News iau pulsul alegerilor care ar putea schimba soarta planetei si iti spun primele rezultate ale bataliei dintre Donald Trump si Joe Biden.

,,Miercuri dimineata, impreuna cu domnul profesor Iulian Chifu, pe Aleph News, de la 3:30 dimineata, ora cu care ne-am obisnuit pana acum la dezbateri, pentru ca la 4:00 se inchid urnele pe Coasta de est. Analizam alegerile, analizam campania, vedem primele rezultate si cu interventii multe din Statele Unite, ca sa ne facem o idee...Ce e mai bine pentru ei, ce e mai bine pentru noi."

Sursa : www.mediafax.ro