23 sep 2022 - Stiri

O carte pe zi: ,,Legea visatorului" de Daniel Pennac

Un omagiu adus regizorului italian Federico Fellini şi puterii creatoare a viselor.

,,Tu esti, cu siguranta, regele visatorilor. Pe langa tine, eu am impresia ca nu stiu sa visez", ii spune un prieten din copilatie naratorului, de faptul scriitorului care isi asterne pe hartie visele si scrie despre vise. In care cascade de lumina moarta curg pe fatadele cladirilor si inunda orasul, in care un sat e inundat pentru a se construi un baraj monstruos, iar pe fundul lacului dainuie, intreaga, o biserica, iar intr-o anume casa continua sa straluceasca pe un anume semineu un sfant Sebastian cu aureola si alte multimi de vise, dar mai ales cele ale celebrului regizor Federico Fellini, care si-a notat intre 1960 si 1990 visele intr-un jurnal, publicat la 14 ani de la moartea sa. Jurnal in care scria: ,,Daca te uiti atent pe aceste pagini, vei gasi toata arta mea, toata cinematografia mea". Toate se amesteca in aceasta carte subtire a lui Daniel Pennac, unul dintre cei mai iubiti scriitori francezi contemporani, pe numele sau adevarat Daniel Pennacchioni, nascut in 1944, cu un tata ofiter in armata coloniala franceza, drept care si-a petrecut copilaria in Africa si in Asia de Sud-Est, dar a obtinut licenta la Nisa, a ajuns profesor de franceza, a debutat in 1973. A scris mult, mai ales pentru copii sau tineri, cu haz, a primit numeroase premii literare, unele carti ale sale au fost ecranizate, s-a tradus mult si la noi, chiar de Editura Polirom. Pennac este autorul unui eseu extrem de hazliu intitulat ,,Ca un roman" (1992), in care le aminteste celor care poate au uitat faptul ca lectura, asemenea iubirii, lungeste viata.

Scriu editorii: ,,Naratorul din Legea visatorului e doldora de povesti si, mai ales, viseaza mult. Isi da seama ca are stofa de scriitor la varsta de zece ani, dupa o noapte in care e martorul unor incidente bizare: inainte de culcare, dupa ce-i explica lui Louis, prietenul sau cel mai bun, ca <<lumina e apa>>, se trezeste singur, parasit de toti, in timp ce casa in care locuieste e inundata de... lumina lichida. Pornind de la povestirea unor vise care se leaga in timp si se petrec in acelasi spatiu, Daniel Pennac isi reimagineaza copilaria si il conduce pe cititor intr-un univers deopotriva incitant si inselator, un loc plin de intorsaturi neasteptate unde acesta e invitat sa descopere straturi de realitate. Autorul elogiaza imaginatia si puterea de a visa, aceasta functie vitala pe care o considera sursa meseriei de scriitor, dar si familia si prietenia. Cartea este un omagiu adus lui Federico Fellini, celebrul regizor italian, el insusi un mare visator, care a avut o influenta profunda asupra lui."

Un roman ca o reverie, penduland intre real si imaginar, care, dupa parerea scriitorului, trebuie lasat sa umble singur. O carte care ii va incanta pe iuibitorii de Pennac si Fellini. Excelent tradusa.

,,Penduland intre real si imaginar, Daniel Pennac ii face o reverenta lui Federico Fellini, despre care spune: <>, viziteaza un sat aflat pe fundul unui lac de acumulare si, mai tarziu, isi aminteste cum, tanar profesor fiind, le cerea elevilor sa tina jurnale de vise." (France Inter)

Daniel Pennac - Legea visatorului. Traducere din limba franceza de Daniel Nicolescu. Editura Polirom. 177 pag.

Sursa : www.mediafax.ro