12 feb 2020 - Stiri

O altă judecătoare ÎCCJ îşi cere pensionarea. Condiţiile în care magistraţii pensionaţi mai pot profesa

Autor: Eduard Popescu

Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) va aviza, în următoarea şedinţă, programată joi, pensionarea a trei magistraţi, printre care şi o judecătoare de la instanţa supremă. Totuşi, trebuie menţionat că o astfel de solicitare nu înseamnă automat ieşirea din sistem, în condiţiile în care mulţi magistraţi continuă să profeseze, având deciziile de pensionare "în buzunar".

Joi, Secţia pentru judecători a CSM va analiza cererea de eliberare din funcţie, prin pensionare, a judecătoarei Nina Ecaterina Grigoraş de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ). 

În aceeaşi şedinţă, vor fi avizate alte două cereri de pensionare, depuse de Lilica Eşanu, judecătoare la Judecătoria Mizil, şi Maria Mihaela Dinu, magistrat-asistent la instanţa supremă. 

În ultimele săptămâni, după ce Parlamentul a votat pentru eliminarea pensiilor de serviciu ale magistraţilor şi grefierilor, CSM a tot primit cereri de pensionare din partea judecătorilor şi procurorilor. 

Chiar dacă numărul acestor solicitări pare în creştere, trebuie menţionat faptul că acestea nu sunt sinonime cu încetarea activităţii în sistemul judiciar, existând numeroşi magistraţi ce continuă să profeseze, având deciziile de pensionare "în buzunar".

Pe marginea acestui subiect s-a pronunţat recent şi judecătorul Cristi Danileţ de la Tribunalul Cluj, care a avertizat că o eventuală eliminare a pensiilor de serviciu va face ca magistraţii ce îndeplinesc condiţiile de pensionare să ceară imediat punerea în plată a deciziilor de pensionare pe care aceştia le au deja în buzunar.

"Dacă cineva vrea sa facă o investigaţie ca să afle numărul pensionabililor din justiţie, ar putea întreba la Casa de Pensii: câţi magistraţi deţin decizii de pensionare care nu sunt puse în plată? În felul acesta ne putem da seama dacă exista un risc real de plecare în masă a magistraţilor ca urmare a politicilor dezastruoase gândite de Parlament", a scris recent magistratul pe Facebook. 

<<Căci, în secunda doi când legea cu eliminarea pensiilor va intra în vigoare, cei care îndeplinesc condiţiile se vor pensiona (cu 25 ani vechime pentru pensionare, respectiv cei cu vechime 20-25 ani pentru pensionare anticipată) şi vor cere punerea în plată a deciziilor de pensionare pe care le au încă de acum în buzunar. Astfel ei îşi vor "conserva" drepturile cele mai favorabile>>, a concluzionat Cristi Danileţ. 

Judecătorul clujean e de părere că legea cu eliminarea pensiilor de seviciu va pica la Curtea Constituţională, cea care se va pronunţa pe acest subiect pe 18 martie. Chiar şi aşa însă, "se va fi reuşit deja duşmănirea unei categorii sociale în scop pur electoral", spune magistratul.