21 sep 2023 - Stiri

,,Nu exista inca un acord final de pace" - Desi ciocnirile s-au terminat cu victoria azera, Armenia solicita garantii de securitate din partea guvernului de la Baku

Armenii din Nagorno-Karabah au nevoie de garanţii de securitate înainte de a renunţa la armele lor, a declarat joi un consilier al liderului lor, la o zi după ce Azerbaidjanul a declarat că a readus regiunea separatistă sub controlul său.

Autoritatile armene din Karabah l-au acuzat pe Azerbaidjan ca a incalcat un armistitiu convenit miercuri, dupa o ofensiva fulgeratoare azera care i-a obligat pe separatisti sa accepte sa se dezarmeze.

Ministerul Apararii din Baku a spus ca acuzatia ca fortele sale au incalcat armistitiul este ,,complet falsa". Doua surse din orasul principal al Karabahului au transmis catre ca au auzit focuri puternice joi dimineata, dar nu este clar cine trage.

Impuscaturile si naratiunile contradictorii au evidentiat potentialul pentru mai multe varsari de sange, in ciuda unui acord convenit cu 24 de ore mai devreme, pe care Azerbaidjanul l-a spus ca si-a restabilit suveranitatea asupra Karabahului dupa 35 de ani de conflict.

,,Avem un acord privind incetarea actiunii militare, dar asteptam un acord final - se poarta discutii", a declarat David Babayan, un consilier al liderului separatist etnic armean din Nagorno-Karabah, Samvel Shahramanyan.

,,Nu exista inca un acord final".

Cand a fost intrebat despre renuntarea la arme, Babayan a spus ca poporul sau nu poate fi lasat sa moara, deci ar avea nevoie mai intai de garantii de securitate.

Sursa : www.mediafax.ro