01 oct 2020 - Stiri

Noile legi ale justitiei, in dezbatere publica: Principalele modificari propuse de Catalin Predoiu

Numeroase modificari la legile justitiei au fost anuntate de ministrul Justitiei, Catalin Predoiu.

Noile prevederi vor sta in dezbatere publica pana la 31 martie anul viitor si vor ajunge in Parlament pentru a fi dezbatute si ulterior votate.

Principalele prevederi incluse in cele trei proiecte de lege sunt legate de desfiintarea sectiei de investigare a infractiunilor din justitie (SIIJ) sau eliminarea schemei de pensionare anticipata a judecatorilor si procurorilor.

De asemenea, presedintele va avea din nou posibilitatea de a respinge propunerile de numire in functiile de procurori-sefi, iar membrii CSM vor fi alesi prin votul tuturor magistratilor, nu doar votul celor din instanta sau parchetul din care fac parte.

Cursurile la Institutul National al Magistraturii vor dura doi ani, in loc de patru, iar completele in apel vor fi formate din doar doi judecatori, in loc de trei.

Modificarile la legile justitiei vin imediat dupa ce Comisia Europeana a publicat un raport care prezinta principalele probleme cu care se confrunta Romania.

Modificarile aparute intre 2017 si 2019 la legile justitiei si excesul de ordonante de urgenta sunt printre principalele problemele semnalate in raportul publicat miercuri.

SIIJ a fost infiintata prin lege in 2018 cu scopul de a efectua urmarirea penala pentru infractiunile savarsite de judecatori si procurori, inclusiv judecatorii si procurorii militari si cei care au calitatea de membri ai Consiliului Superior al Magistraturii.

Existenta sectiei speciale a iscat numeroase controverse, iar Ministerul Justitiei si Guvernul au sustinut desfiintarea acesteia.

La inceput de februarie, Ministerul Justitiei a lansat un proiect pentru , insa procedura de dezbatere publica a fost intrerupta ulterior - detalii, aici.

Apoi, procurorul general Gabriela Scutea a declarat ca SIIJ trebuie sa functioneze, atat timp cat este prevazuta de legislatia in vigoare, chiar daca este o "creatie artificiala".

Pe parcursul lui 2019, Adina Florea a fost refuzata de nu mai putin de sapte ori la conducerea sectiei speciale. Intr-un final, in decembrie anul trecut, Florea a depus o cerere la CSM de retragere a candidaturii din procedura de numire in functia de sef al SIIJ.

Recent, avocatul general al Curtii de Justitie a Uniunii Europene a concluzionat ca modul de functionare al SIIJ este contrar dreptului Uniunii Europene si nu ofera garantia ca politicul nu se implica.

Catalin Predoiu, ministrul Justitiei: ,,Am asezat la baza propunerilor cateva principii: independenta sacrosancta a judecatorilor si procurorilor, functionalitatea instantelor, a CSM, dar si a Ministerului Public, raspunderea efectiva a magistratilor, dar si protectia lor in fata oricaror ingerinte si abuzuri. A fost o eroare aceasta Sectie Speciala indiferent care au fost motivele care au condus la imaginarea unei astfel de solutii."

Sursa : www.mediafax.ro