20 dec 2019 - Stiri

Noi procurori se pensionează, din ianuarie 2020, printre care şi şefii Parchetelor Militare

Autor: Eduard Popescu

Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a hotărât, vineri, să propună preşedintelui României eliberarea din funcţie, prin pensionare, a trei procurori militari, printre care şi fostul şef al Secţiei Parchetelor Militare, Gheorghe Cosneanu.

Secţia pentru procurori a CSM a aprobat, în cadrul şedinţei de vineri, eliberarea din funcţie, prin pensionare, a lui Gheorghe Cosneanu, procuror militar şef la Secţia Parchetelor Militare (SPM) din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Propunerea CSM va fi înaintată preşedintelui Klaus Iohannis, urmând să îşi producă efectele începând cu 3 ianuarie 2020.

În cadrul aceleiaşi şedinţe, Secţia pentru procurori a CSM a aprobat eliberarea din funcţie, prin pensionare, a generalului-locotenent Ion Alexandru, procuror-şef adjunct al SPM, şi Florin-Codruţ Mihalache, procuror militar la SPM. 

În urmă cu o săptămână, Secţia pentru procurori a CSM a hotărât continuarea activităţii pe o funcţie de execuţie la Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar Timişoara a generalui maior magistrat Gheorghe Cosneanu, la expirarea mandatului în funcţia de procuror militar şef secţie la Secţia Parchetelor Militare (SPM) din cadrul Parchetului General, începând cu data de 4 ianuarie 2020.

Joi, preşedintele Iohannis a semnat decretul pentru trecerea în rezervă din Ministerul Apărării Naţionale a generalului-locotenent cu trei stele Gheorghe Cosneanu, începând cu data de 3 ianuarie 2020.

Gheorghe Cosneanu este unul dintre procurorii militari care s-au ocupat de dosarul 10 august 2018. Inspecţia Judiciară a exercitat acţiunea disciplinară faţă de procurorii Cosneanu Gheorghe şi alţi procurori militari pentru nereguli referitoare la dosarul violenţelor din 10 august 2018. Ulterior, Instanţa supremă a decis definitiv că aceştia nu au încălcat legea.

În altă ordine de idei, Secţia pentru procurori a CSM a decis joi eliberarea din funcţie, prin pensionare, a Victoriţei Povarnă, procuror şef în cadrul DIICOT, şi a Georgetei Gabriela Petrean, procuror la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti. 

Cele două propuneri privind eliberarea din funcţie vor fi înaintate preşedintelui Klaus Iohannis, urmând să îşi producă efectele începând cu ianuarie 2020.