25 feb 2020 - Stiri

Ministrul Sănătăţii despre coronavirus: Nerespectarea carantinei, pedepsită penal. Se riscă chiar şi închisoarea de până la doi ani

Autor: Eduard Popescu

Nerespectarea măsurilor privind carantina de către românii ce se întorc în ţară din zonele afectate de coronavirus va fi sancţionată conform legislaţiei penale, a anunţat Victor Costache, ministrul Sănătăţii. Concret, cei care nu respectă măsurile privitoare la prevenirea sau combaterea coronavirusului riscă o pedeapsă cu închisoarea de până la doi ani.

La sosirea în ţară, românii care vin din zonele afectate de coronavirus, precum Lombardia şi Veneto din Italia, trebuie să se izoleze timp de 14 zile, nerespectarea măsurilor privind carantina urmând a fi sancţionată penal.

Anunţul a fost făcut de ministrul Sănătăţii, Victor Costache, cel care a invocat art. 352 din Codul penal, acolo unde se reglementează infracţiunile contra sănătăţii publice, mai precis zădărnicirea combaterii bolilor, astfel:

(1) Nerespectarea măsurilor privitoare la prevenirea sau combaterea bolilor infectocontagioase, dacă a avut ca urmare răspândirea unei asemenea boli, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amendă.

(2) Dacă fapta prevăzută în alin. (1) este săvârşită din culpă, pedeapsa este închisoarea de la o lună la 6 luni sau amenda.

Ministrul Sănătăţii a vorbit, marţi, şi despre măsurile decise la Comitetul Naţional de Urgenţă: la sosirea pe teritoriul României, toţi călătorii asimptomatici din zonele afectate, respectiv Hubei (China), cele 11 localităţi din Italia, dar şi persoanele care încă se mai află pe nava de croazieră Diamond Princess vor intra direct în carantină, pentru o perioadă de 14 zile .

Celelalte persoane care vin din regiunile Lombardia şi Veneto vor intra în izolare voluntară la domiciliu timp de 14 zile, la sosirea în România.

Măsurile autorităţilor vin în condiţiile în care peste 200 de persoane au fost infectate, în Italia, cu COVID-19, boala cauzată de virus. Dintre acestea, şapte persoane au murit. 

De altfel, trei persoane de origine chineză sunt cercetate penal pentru săvârşirea infracţiunii aminite anterior, asta în condiţiile în care, după ce au intrat în România venind dinspre Shanghai şi au intrat în izolare voluntară, au fost văzute într-un magazin din Rosnov, judeţul Neamţ. 

Şi ministrul de Interne, Marcel Vela, a declarat, luni seară, că se va introduce în chestionarul primit de pasagerii ce vin din Italia şi articolul din Codul penal, pentru cei care fac declaraţii false.

„Vom introduce şi rubrica cu Codul penal, pentru cei care fac declaraţii false. Recunosc că nu am introdus în formular o clauză în care să prezentăm măsurile coercitive, crezând că fiecare cetăţean e responsabil. Dar după cazul de la Sadova şi de mâine (marţi – n.r.) vom face acest lucru. Vor suporta rigorile legii”, a spus ministrul de Interne.

Doi localnici din comuna Sadova, judeţul Dolj, întorşi duminică dimineaţa din Italia, au fost căutaţi cu poliţia pentru a fi controlaţi dacă au coronavirus. Un alt cetăţean din localitate a sunat la 112 şi a alertat autorităţile despre sosirea celor doi. Oamenii au fost găsiţi în scurt timp „la o vodcă".

Sursa foto: Profimediaimages.ro