17 mai 2018 - Stiri

Mihnea Costoiu scapa de control judiciar si de sechestrul pe imobile din dosarul Baza Cutezatorii

Magistraţii ÎCCJ au dispus, joi, revocarea controlului judiciar şi ridicarea sechestrului asigurator instituit de către DNA asupra bunurilor fostului secretar de stat la Ministerul Educaţiei, Mihnea Costoiu, acuzat de abuz în serviciu în dosarul privind Baza Cutezătorii.

,,Admite contestatia formulata de inculpatul Costoiu Mihnea Cosmin impotriva ordonantei nr. 458/P/2017 din data de 20 martie 2018 a Directiei Nationale Anticoruptie - Sectia de combatere a infractiunilor asimilate infractiunilor de coruptie. Desfiinteaza, in parte, ordonanta contestata si dispune inlaturarea dispozitiilor privind luarea maasurii asiguratorii a sechestrului instituit asupra: -cotei parti de 1/2 din imobilul situat in ...., in suprafata construita de 225,59 mp, impreuna cu suprafata de 25,6 mp cota de teren aferent, activ cunoscut sub denumirea ...., inscris in Cartea Funciara nr. .... a OCPI Gorj- BCPI Tg. Jiu; -cotei parti de 1/2 din imobilul situat in ...., constand in apartament cu 4 camere si dependinte, in suprafata utila de 78,48 mp, impreuna cu suprafata de 13,25 mp, constand in suprafata balcon si 21 mp cota teren aferent locuintei, imobil inscris in Cartea Funciara nr. .... a OCPI Gorj- BCPI Tg. Jiu", se arata in decizia instantei, care este definitiva.

Magistratii Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ) au mai dispus si revocarea controlului judiciar dispus fata de Mihnea Costoiu, insa aceasta decizie poate fi contestata: ,,Revoca masura preventiva a controlului judiciar dispusa fata de inculpatul Costoiu Mihnea Cosmin (....). Cu drept de contestatie in 48 de ore de la comunicare".

Mihnea Costoiu, la data faptelor secretar de stat la Ministerul Educatiei Nationale, a fost trimis in judecata in martie 2018 de catre DNA, pentru savarsirea infractiunii de abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.

,,In perioada martie - septembrie 2009, inculpatul Costoiu Mihnea Cosmin, in calitatea mentionata, cu incalcarea dispozitiilor legale privind bunurile proprietate publica, a incheiat cu Fundatia "Dinu Pescariu" un act aditional la un contract de locatiune incheiat anterior cu Regia Autonoma - Administratia Patrimoniului Protocolului de Stat (R.A.-A.P.P.S.). Actul aditional a fost incheiat fara a exista o aprobare data printr-o hotarare de guvern, fara organizarea unei licitatii publice in conditiile legii, precum si in lipsa avizului directiilor de specialitate din cadrul ministerului. Mai mult, acest document a fost incheiat in conditiile in care Ministerul Educatiei Nationale intentase proces Fundatiei ,,Dinu Pescariu" pentru rezilierea contractului, proces care, in perioada respectiva, se afla in curs de judecata (terenurile si constructiile aferente Bazei Cutezatorii fusesera trecute in domeniul public al statului prin Hotararea de Guvern nr. 160/2005). Situatia creata prin semnarea actului aditional era menita sa opreasca procesul in care Ministerul Educatiei Nationale solicitase incetarea contractului de locatiune. Prin aceasta modalitate s-a cauzat Ministerului Educatiei Nationale un prejudiciu in valoare totala de 10.796.662,8 euro reprezentand diferenta dintre valoarea reala de piata a chiriei in suma de 11.741.662,8 euro (111.825,36 euro/luna x 105 luni in perioada iulie 2009-martie 2018) si suma efectiv platita de Fundatia "Dinu Pescariu" de 945.000 euro (9000 euro/luna x 105 luni in perioada iulie 2009-martie 2018)", au precizat procurorii la acel moment.

Sursa : www.mediafax.ro