25 mar 2020 - Stiri

Masurile anuntate de Ministerul de Finante, in plina epidemie de coronavirus: Joi adoptam OUG care va permite amanarea platii ratelor pe o perioada de noua luni

Guvernul va adopta joi o ordonanta de urgenta care va permite amanarea platii ratelor pe o perioada de noua luni, atat pentru persoanele fizice cat si pentru cele juridice, a declarat, miercuri, Florin Citu, ministrul Finantelor Publice, la Realitatea Plus.

Ministrul a mai afirmat ca amanarea se aplica pentru toate tipurile de credite si pentru intreg sistemul bancar. Clientii trebuie sa solicite bancilor amanarea prin telefon care trebuie sa confirme ulterior cererea via e-mail. Citu a mai precizat ca dobanzile nu se cumuleaza, astfel incat sa fie evitata posibilitatea ca dupa cele noua luni debitorii sa fie obligati sa plateasca imediat mai multe rate.

Marti seara, Florin Citu a anuntat ca o solutie este 90% agreata cu bancile si BNR, ultimele detalii fiind in lucru. La acel moment, ministrul vorbea despre o amanare la plata mai mica, "mai aproape de sase luni decat de trei luni".

"Asa cum am anuntat, pregatim o solutie pentru ratele romanilor. Astazi (marti - n.red.) a venit decizia Asociatiei Europene a Bancilor care permite acest lucru. Este un prim pas, dar care era important pentru a veni cu o solutie pentru tot sistemul bancar, pentru toti clientii, o solutie pe care o vom adopta joi in sedinta de Guvern, prin ordonanta. Detaliile tehnice inca se pun la punct, dar o solutie care va merge este amanarea ratelor pe o perioada mai mare de starea de urgenta. Eu va spun ca aici va fi implicat si statul, dar nu vom discrimina. Cei care vor cere vor avea acces la aceasta facilitate. Exact cat va fi durata de amanare si care vor fi conditiile vom pune in ordonanta de urgenta. A trebuit sa lucram la solutia tehnica ca sa cuprinda pe toata lumea aceasta solutie", a afirmat marti seara Florin Citu, ministrul Finantelor Publice, la Digi24.

El a spus ca masura aplica atat pentru persoanele fizice cat si pentru persoaneje juridice, adaugand ca nu e nevoie de niciun fel de hartie doveditoare pentru amanarea platii ratelor, aceasta formula fiind adoptata pentru a nu crea probleme suplimentare de tip birocratic. Ministrul a subliniat ca nu este vorba despre stergerea ratelor ci doar despre o pasuire care se va extinde si dupa perioada de urgenta.

"Este o pasuire care se va intinde dupa aceea si dupa perioada (initiala) de pasuire, vor fi masuri care sa ajute si dupa aceea. Pentru persoane juridice avem deja tot felul de instrumente, ne uitam si pentru persoane fizice. Am mers pe o varianta prin care nu cream alte probleme birocratice, forma finala va veni joi, dar nu exista conditionalitati", a spus ministrul Finantelor.

Marti seara, Consiliul de Administratie al Bancii Nationale, intrunit in sedinta de urgenta, a clarificat normele pentru amanarea la plata a ratelor, BNR furnizand solutia tehnica astfel ca bancile sa nu fie nevoite sa constituie provizioane pe sumele pe care nu le primeste de la clienti, iar astfel sa nu le fie deteriorate situatiile contabile.

Potrivit BNR, amanarea la plata (urmare a unei masuri generale sau prin negocieri directe cu clientii), determinata de situatia actuala, nu trebuie asociata unei notiuni de dificultate financiara a debitorului. In consecinta, creditul nu trebuie reclasificat, iar institutia bancara nu trebuie sa constituie provizioanele pe sumele datorate, ca urmare a restructurarii.

"Astfel, desi definitia starii de nerambursare presupune orice operatiune de restructurare a unui credit si trebuie asociata notiunii de dificultate financiara, in situatia unui moratoriu (amanare de plata) privat sau public, o astfel de operatiune nu este apreciata ca o masura de restructurare, pentru ca nu a avut loc din cauza unei dificultati financiare a debitorului. Reglementarile actuale permit imprumutatorilor (institutii bancare si nebancare) sa amane la plata creditele oricarei persoane fizice afectate de pandemia COVID-19, fara aplicarea conditiilor prevazute de Regulamentul BNR nr.17/2012 privind unele conditii de creditare, cu modificarile ulterioare, privind gradul de indatorare, limitarea creditului functie de valoarea garantiei si durata maxima a creditului de consum", arata banca centrala intr-un comunicat remis MEDIAFAX.

Totodata, BNR a luat o serie de decizii prin care permit bancilor sa pastreze mai multe lichiditati in contextul pandemiei in scop de sprijin pentru economia reala.

 

Sursa : www.mediafax.ro