26 mar 2020 - Stiri

Masuri recomandate de Consiliul Concurentei: Comerciantii pot limita cantitatea de produse achizitionate de o persoana

Potrivit unui comunicat al Consiliului Concurentei masurile pot fi luate in contextul crizei generate de epidemia de coronavirus, astfel incat sa se asigure echilibrul pietei.

,,Astfel, pentru a reduce riscul de specula si pentru a permite mai multor consumatori sa se aprovizioneze, comerciantii pot limita cantitatile de produse esentiale achizitionate de o singura persoana/pe un singur bon si isi pot modifica programul de functionare. De asemenea, in vederea cresterii eficientei aprovizionarii cu produse de baza si asigurarii unei distributii echilibrate a acestora, companiile isi pot coordona atat transporturile de marfa si livrarile la domiciliu pentru consumatorii cu grad mare de risc", se arata in comunicat.

Potrivit acestuia, producatorii isi pot stabili preturi maxime pentru produsele lor.

,,In acelasi timp, producatorii pot stabili preturi maxime pentru produsele lor, ceea ce ar putea limita cresterea nejustificata a preturilor la nivelul distributiei. Platformele de comercializare online pot monitoriza variatiile preturilor produselor esentiale si pot adopta o politica de limitare a cresterilor nejustificate ale acestora sau pot suspenda vanzarea anumitor produse daca exista suspiciuni de abuz", se mai arata in comunicat.

Consiliul Concurentei sustine ca aceste recomandari se inscriu in Politica comuna, adoptata de Comisia Europeana si Autoritatile Nationale de Concurenta, privind aplicarea regulilor de concurenta in timpul crizei provocate de Coronavirus.

Cu toate acestea, autoritatea atrage atentia ca nu trebuie folosita aceasta situatie de criza pentru a creste preturile fara o justificare obiectiva, pentru a face schimb de informatii sensibile (preturile practicate, politica comerciala), pentru a exclude concurenti de pe piata sau pentru a abuza de pozitia dominanta.

Sursa : www.mediafax.ro