16 ian 2020 - Stiri

Mariana Alexandru, candidat la şefia DNA: În 2014, conducerea DNA mi-a cerut imperativ să plec, fără vreo explicaţie. Se vehicula că aş fi sustras documente din dosarele lui Năstase şi Mitrea - FOTO

Autor: Eduard Popescu

La invitaţia ministrului Justiţiei de a vorbi despre anumite momente din cariera sa, Mariana Alexandru, candidat la funcţia de procuror-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), a povestit cum, în toamna lui 2014, conducerea DNA i-a cerut imperativ să plece, fără a i se da vreo explicaţie. Procurorul a explicat că i s-au adus acuze cum că ar fi sustras documente din dosarele fostului premier Adrian Năstase şi fostului ministru al Transporturilor Miron Mitrea. La patru ani distanţă, Alexandru a primit de la DNA o soluţie de clasare şi a revenit în magistratură, fiind acum în cărţi pentru preluarea şefiei DNA.

Mariana Alexandru a fost primul candidat pentru şefia DNA ce a apărut joi dimineaţă în faţa comisiei de audiere şi s-a arătat încântată de ocazia de a vorbi despre anumite momente din cariera sa profesională, la invitaţia ministrului Justiţiei Cătălin Predoiu. 

"Sunt extrem de bucuroasă, şi vă mulţumesc foarte mult domnule ministru, pentru că azi, pentru prima dată în cariera mea, am ocazia să vă spun de ce am plecat de la DNA. S-au vehiculat foarte multe lucruri în spaţiul public şi nu mai vreau să las aceste lururi să-mi afecteze cariera mai departe. În toamna anului 2014, conducerea DNA m-a chemat într-un spaţiu oficial şi mi-a cerut imperativ să plec, invocând anumite disfuncţionalităţi pe care eu le-aş fi generat în dosare importante soluţionate", a spus Mariana Alexandru în timpul interviului susţinut la Ministerul Justiţiei. 

"Am cerut explicaţii, normal, dar mi s-au refuzat categoric, nu am ştiut conţinutul acelor disfuncţionalităţi ce îmi erau aduse (...). În momentul în care conducerea DNA îţi aduce asemenea acuzaţii, singura soluţie era să faci un pas în spate, pentru că vulnerabilizam instituţia, vulnerabilizam dosare foarte importante pe care le făcusem sau cele pe care le aveam în curs, şi, nu în ultimul rând, aş fi suferit prejudicii de imagine uriaşe. Nu aş mai fi reuşit să şterg etichetele care în mod gratuit mi s-ar fi pus", a spus cea care a fost primul procuror ce a reuşit să obţină aviz pentru reţinerea şi arestarea unui senator (Cătălin Voicu), dar şi a unui judecător de la ÎCCJ (Costiniu).

Mariana Alexandru a explicat că s-a pensionat din motive independente de ea şi a revenit în magistratură după ce acestea nu au mai existat. 

"După patru ani am primit de la DNA o soluţie de clasare, pe temei juridic fapta nu există. Şi vă rog să aveţi amabilitatea să mă ascultaţi, am să vă citesc fragmentul relevant din ordonanţă. Procurorul de caz a spus aşa: În exerciţiul atribuţiilor sale de serviciu, procurorul nu a îndeplinit vreun act în mod defectuos, care să cauzeze o tulburare însemnată a bunului mers al organului sau unei instituţii de stat. Din probatoriul administrat, a rezultat că la dosarele de urmărire penală au fost dispuse înscrisurile necesare, atât în acuzare, cât şi în apărare. Specialiştii desemnaţi au avut acces la toate documentele (...), instanţele de judecată dispunând soluţii definitive de condamnare. Este vorba despre dosarele fostului premier Adrian Năstase şi ale fostului ministru al Transporturilor, Miron Tudor Mitrea. Acuzaţiile erau referitoare la faptul că ar fi dispărut  documente din aceste dosare, a lămurit Mariana Alexandru, după cum se poate observa în poza ataşată. 

"Dacă atunci mi s-ar fi permis să ofer explicaţii, acest dosar nu ar fi existat. Partea cea mai dureroasă pentru mine este că nu a fost o sesizare din oficiu a unui cetăţean, ci a fost o sesizare internă, şi ar fi trebuit să fiu întrebată. (...) Concomitent cu această discuţe, în spaţiul public se vehiculau informaţii cum că aş fi divulgat informaţii unor oameni politici", a mai spus candidatul la şefia DNA, care a ţinut să mai mulţumească, încă o dată, pentru şansa de a vorbi despre aceste aspecte din cariera de magistrat. 

"Este o reparaţie morală, pe lângă faptul că am revenit în magistratură, că astăzi, în acest cadru oficial, am putut susţine aceste lucruri, pe care le dovedesc cu documente oficiale", a încheiat Mariana Alexandru.