25 feb 2019 - Stiri

Lovitura de teatru in cazul protestelor magistratilor

Lovitura de teatru in contextul protestelor organizate de anumite asociatii de magistrati. Desi poate suferi modificari, Ordonanta de Urgenta 7/2019 de modificare a Legilor Justitiei cuprinde dispozitii care raspund solicitarilor magistratilor. Concluzia apartine Asociatiei Procurorilor din Romania (APR), condusa de procuroarea PICCJ Elena Iordache.

Intr-un comunicat de presa dat publicitatii luni, 25 februarie 2019, Asociatia Procurorilor arata ca Ordonanta de Urgenta ofera solutii privind reglementarea conditiilor de admitere in profesie, in sensul celor cerutre constant de catre magistrati. De asemenea, OUG 7/2019 pune in aplicare o serie de decizii ale Curtii Constitutinale. Totusi, APR admite ca actul normativ poate suferi modificari, dar acestea nu pot fi aduse decat in urma unui dialog constructiv, ocazie cu care Asociatia anunta ca va participa la intalnirea cu premierul Romaniei Viorica Dancila si ministrul Justitiei Tudorel Toader.

Pe de alta parte, Asociatia Procurorilor din Romania isi exprima pozitia si in cazul protestelor magistratilor care au avut loc in cursul saptamanii trecute. In acest sens, APR se delimiteaza

de magistratii protestatari si transmite ca asemenea manifestatii nu pot aduce decat grave prejudicii de imagine si de incredere fata de sistemul judiciar in ansamblul sau.

Comunicatul Asociatiei Procurorilor:

“In legatura cu modificarile aduse prin O.U.G. nr. 7/2019 – modificari care au suscitat aprinse dezbateri publice - in urma consultarilor interne, Asociatia Procurorilor din Romania face urmatoarele precizari:

-Ordonanta nr. 7/2019 cuprinde dispozitii legale care raspund solicitarilor constante ale magistratilor privind reglementarea conditiilor de admitere in profesie,

-de asemenea, pune in aplicare decizii ale Curtii Constitutionale,

-si coreleaza dispozitii din Legea nr. 303/2004, lege care in forma adoptata de Parlament cuprindea inadvertente.

Totodata, consideram ca ordonanta ar putea suporta cateva modificari si completari, care se pot realiza in urma unui dialog constructiv, Asociatia noastra fiind deschisa unui astfel de dialog, iar invitatiile adresate in acest sens vor fi onorate.

Catre toti colegii magistrati facem apel la echilibru, calm si intelepciune, adresam acestora rugamintea de a analiza cu atentie prevederile ordonantei, pentru a identifica in mod exact acele chestiuni care realmente comporta discutii.

Consideram ca manifestarile publice, ca cele din seara zilei de 22.02.2019, pot aduce grave prejudicii de imagine si incredere fata de corpul magistratilor si de sistemul judiciar in ansamblul sau”.

Sursa : www.juri.ro