29 oct 2020 - Stiri

Lista celor 24 de boli pentru care se instituie izolare acasa sau in spitale a fost aprobata de Guvern

Guvernul a aprobat o hotarare privind lista bolilor infectocontagioase pentru care se instituie izolarea persoanelor la domiciliu sau in spital.

Documentul stabileste lista bolilor infectocontagioase pentru care se instituie izolarea persoanelor la domiciliul acestora, la locatia declarata de acestea sau, dupa caz, in unitati sanitare sau in locatii alternative atasate acestora. In aceasta lista a fost introdus si SARS Cov 2.

Acelasi act normativ stabileste si unitatile sanitare de baza in care se pot trata persoanele bolnave cu afectiunile prevazute in lista bolilor infectocontagioase.

Lista aprobata cuprinde 24 boli infectocontagioase si a fost propusa de Institutul National de Sanatate Publica.

,,Sunt acele tipuri de boli determinate de agenti patogeni care determina un impact rapid si major asupra starii de sanatate a persoanei bolnave si poat determina rapid aparitia de focare de boli transmisibile sau declansarea de epidemii extinse la nivel national sau international. Aceste boli infectocontagioase necesita identificare rapida, declarare si insituire de masuri imediate in scopul limitarii extinderii bolii in populatia generala", transmite Ministerul Sanatatii.

Avand in vedere faptul ca bolile infectocontagioase sunt tratate in primul rand in spitalele si sectiile de boli infectioase, lista unitatilor sanitare de baza in care persoanele bolnave vor fi izolate in scopul evaluarii clinico-biologice si acordarii serviciilor medicale necesare cuprinde in primul rand aceste tipuri de unitati sanitare.

In functie de capabilitatile acestor spitale, sunt unitati de faza I si faza II. Spitalele de faza I sunt reprezentate de spitalele clinice de boli infectioase.

In situatia in care spitalele clinice de boli infectioase de Faza I sunt depasite din punctul de vedere al numarului de pacienti internati, precum si in functie de specificul afectiunii, pacientii cu forme usoare, medii, severe si critice se vor trata in unitati sanitare care detin compartiment/sectie ATI, cu capacitate de ventilatie mecanica si care se bazeaza pe sistemul pavilionar disponibil in majoritatea spitalelor/sectiilor judetene de boli infectioase sau spitalelor/sectiilor judetene de pneumoftiziologie, care reprezinta spitalele de faza II.

Lista bolilor pentru care se instituie izolarea persoanelor la domiciliu sau in spitale este:

poliomielita, difteria, rujeola, pertussis, febra tifoida, febra paratifoida, boala meningococica (MCSE), tuberculoza pulmonara cu microscopie pozitiva, antrax pulmonar, rabia umana, holera, pesta, variola / varioloidul, gripa umana cauzata de un nou subtip de virus gripal, cazuri umane de gripa aviara inalt patogena, febra hemoragica Lassa, Ebola, febra hemoragica Marburg, febra hemoragica Crimeea Congo, febra galbena, Nipah, SARS, MersCoV2 si 24. SarsCov2.

Sursa : www.mediafax.ro