16 mai 2018 - Stiri

LEGILE JUSTITEIEI | Iordache: Sunt cel putin 100 de articole care pot fi imbunatatite la Codul de procedura civila

Preşedintele Comisiei pentru Legile justiţiei, Florin Iordache, a declarat, miercuri, că există cel puţin 100 de amendamente care pot îmbunătăţii Codul de procedură civilă, unele referindu-se la durata procesului sau a intervalului emiterii unei hotărâri judecătoreşti.

"Sunt cel putin 100 de articole care pot fi imbunatatite. S-a plecat de la deciziile CCR, care sunt in general obligatorii, dar s-a venit si cu chestiuni practice pe care CSM le-a invocat ca prin modificarea Codului de procedura civila. (..) Sunt mai multe chestiuni, unele sunt chiar necesare, cu durata procesului, cu executarea silita, cu durata in care un judecator ar trebui sa motiveze o hotarare, ati vazut ca sunt cel putin doua opinii, aceea de a fi in 45 de zile sau daca nu, in 30 de zile plus 30, in total in 60 de zile. A fost o intreaga dezbatere si discutie legata de cine ar trebui sa motiveze o hotarare, daca judecatorul respectiv, din motive neimputabile lui, paraseste instanta, adica este promovat la o instanta de acelasi rang sau la o instanta de rang superior. Sunt foarte multe lucruri. N-as putea spune ca sunt unele mai importante decat altele", a afirmat deputatul PSD, Florin Iordache, la finalul sedintei de miercuri a Comisie speciale in care au fost dezbatute modificarile la Codul de procedura civila.

Forul legislativ de specialitate nu a dat vot asupra amendamentelor de modificare a Codului de procedura civila, ci a facut o trecere in revista a acestora si o dezbatere asupra propunerilor. Sedinta a durat patru ore, iar la discutii au participat si reprezentanti ai Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), ai Parchetului General si ai Uniunii Nationale a Judecatorilor din Romania (UNJR).

Urmatoarea sedinta a Comisiei pentru legile justitie care va avea ca subiect Codul de procedura civila se va desfasura miercuri, 23 mai, de la ora 14.00. Forul parlamentar de specialitate are in dezbatere si proiecte de lege care vizeaza modificari la Codul penal si cel de procedura penala.

Sursa : www.mediafax.ro