15 sep 2020 - Stiri

Legea privind Ziua Tratatului de la Trianon, din nou in Parlament. Iohannis cere consultari cu istorici si academicieni

Presedintele Klaus Iohannis a decis sa trimita Parlamentului, spre reexaminare, Legea pentru declararea datei de 4 iunie ca Ziua Tratatului de la Trianon. Asta inseamna ca documentul va trece, din nou, prin dezbaterile si votul celor doua camere.

In cererea de reexaminare, presedintele arata ca adoptarea documentului de catre Parlament a generat numeroase critici atat din partea expertilor, cat si a organizatiilor neguvernamentale. Iohannis vrea consultari in care sa fie implicati specialisti, istorici, cercetatori, profesori, academicieni, dar si institutii de invatamant, institutii publice si reprezentanti ai societatii civile.

Legea are ca obiect de reglementare declararea datei de 4 iunie ca Ziua Tratatului de la Trianon si prevede posibilitatea organizarii, la nivel national si local, de manifestari cultural-educative si stiintifice consacrate constientizarii semnificatiei si importantei evenimentului. Pe 4 iunie 2020 s-au implinit 100 de ani de la semnarea Tratatului de la Trianon, cel care a oficializat incheierea Primului Razboi Mondial si a redesenat harta Europei. Tratatul a consfintit Marea Unire si a stabilit ca Transilvania apartine Romaniei.

Actiunea Presedintelui a atras si reactia PSD care prin intermediul lui Titus Corlatean, Vicepresedinte al Senatului a criticat actiunea:

"Pseudopresedintele Romaniei a dovedit inca o data lipsa de respect pentru sacrificiul Armatei Romane in Primul Razboi Mondial, pentru jertfa romanilor de pe o parte si de alta a lantului muntilor Carpati, care au luptat, unii dintre ei, sub ocupatie imperiala austro-ungara inainte si in Primul Razboi Mondial pentru realizarea Marii Uniri, pentru reunificarea natiunii romane. Acest gest este, totodata, si o suprema desconsiderare a eforturilor uriase intreprinse de reprezentantii elitei politice, diplomatice, administrative si bisericesti a Romaniei postbelice de atingere a obiectivului national de reunificare", a precizat Titus Corlatean pe Facebook.

Sursa : www.mediafax.ro