21 iul 2021 - Stiri

Legea prin care universitatile de medicina pot infiinta unitati sanitare, retrimisa in Parlament

Legea prin care universităţile de stat care au facultăţi de medicină pot înfiinţa unităţi sanitare a fost retrimisă în Parlament de preşedintele Klaus Iohannis.

Potrivit unui comunicat al Administratiei Prezidentiale, Legea pentru aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 22/2021 privind modificarea si completarea Legii educatiei nationale nr. 1/2011 si a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 75/2005 privind asigurarea calitatii educatiei a fost transmisa presedintelui pentru promulgare in 1 iulie 2021.

,,Cu ocazia aprobarii OUG nr. 22/2021, Parlamentul a operat unele modificari si completari asupra celor doua acte normative mentionate care, prin continutul normativ, nu indeplinesc standardele de calitate a legii, fiind lipsite de claritate si previzibilitate, motiv pentru care se impune reexaminarea acestora de catre Parlament", se arata in comunicat.

Totodata, Administratia Prezidentiala anunta ca obiectul de reglementare al ordonantei de urgenta a fost extins la Senat, Camera decizionala, prin introducerea amendamentului potrivit caruia institutiile de invatamant superior de stat care au facultati de medicina acreditate au posibilitatea de a infiinta ori prelua in administrare unitati sanitare.

,,Or, avand in vedere ca prima Camera, Camera Deputatilor, nu a avut ocazia sa analizeze si sa se pronunte asupra acestor prevederi adoptate de Camera decizionala, Senatul, consideram ca ar fi oportun ca noua solutie legislativa sa fie supusa dezbaterii si Camerei Deputatilor, ca prima Camera", se mai arata in comunicat.

Mai mult, Administratia Prezidentiala sustine ca, avand in vedere ca scopul actului normativ este de asigurare a calitatii actului educational, este oportun ca adoptarea unei asemenea solutii legislative sa fie rezultatul unui dialog amplu.

Conform Administratiei Prezidentiale, institutiilor de invatamant superior de stat le sunt atribuite, prin efectul legii, prerogative semnificative, fara insa a se preciza procedura necesara pentru infiintarea sau preluarea in administrare a respectivelor unitati: ,,Or, in absenta unor astfel de reglementari, apreciem ca norma creeaza incertitudine cu privire la aplicarea uniforma a prevederilor noii legi. De aceea, consideram ca procedura de infiintare sau preluare in administrare a respectivelor unitati ar trebui dezvoltata fie cu prevederi exprese care sa permita usor identificarea acestora si a termenelor procedurale, fie sa fie instituita posibilitatea ca aceasta procedura sa fie reglementata intr-un act normativ subsecvent".

Administratia Prezidentiala semnaleaza ca in ordonanta se prevede ca, pe baza hotararii senatului universitar, universitatile pot infiinta sau prelua institute de cercetare-dezvoltare: ,,Consideram ca aceasta diferenta de tratament juridic, prin care legiuitorul stabileste un regim juridic distinct al preluarii in administrare a unitatilor sanitare fata de cel al preluarii institutelor de cercetare-dezvoltare, pentru care nu s-a facut vreo distinctie cu privire la modalitatea de preluare a acestora, impune, in opinia noastra, o analiza atenta a legii supuse reexaminarii, in vederea stabilirii cu precizie a solutiei legislative dorite, precum si a identificarii situatiilor in care modificarile sau completarile nou introduse necesita amendari legislative corelative".

,,Fata de argumentele expuse mai sus si avand in vedere competenta legislativa exclusiva a Parlamentului, in calitate de organ reprezentativ suprem al poporului roman si de unica autoritate legiuitoare a tarii, va solicitam reexaminarea Legii pentru aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 22/2021 privind modificarea si completarea Legii educatiei nationale nr. 1/2011 si a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 75/2005 privind asigurarea calitatii educatiei", a mai aratat Administratia Prezidentiala.

Sursa : www.mediafax.ro