03 dec 2022 - Stiri

Legea hijabului din Iran este in curs de revizuire dupa doua luni de proteste violente

Parlamentul iranian şi sistemul judiciar revizuiesc o lege care obligă femeile să-şi acopere capul. Uciderea tinerei Mahsa Amini în custodia Poliţiei Morale din cauza că nu purta hijabul corect a declanşat peste două luni de proteste violente.

Manifestatiile au inceput dupa ce Mahsa Amini, o tanara iraniana de 22 de ani de origine kurda, a murit in arest pe 16 septembrie dupa arestarea ei de catre Politia Morala din Iran pentru o presupusa incalcare a codului vestimentar.

Protestatarii si-au ars hijaburile si au strigat sloganuri antiguvernamentale. De la moartea lui Amini, un numar tot mai mare de femei nu mai poarta hijabul, in special in nordul Teheranului.

Acoperirea capului a devenit obligatorie pentru toate femeile din Iran in aprilie 1983, la patru ani dupa revolutia din 1979 care a rasturnat monarhia sustinuta de SUA.

,,Atat parlamentul, cat si justitia lucreaza la problema daca legea are nevoie de modificari", a spus Mohammad Jafar Montazeri in Qom.

Citat vineri de agentia de presa ISNA, acesta nu a precizat ce ar putea fi modificat in lege.

Echipa de evaluare s-a intalnit miercuri cu comisia culturala a parlamentului ,,si va vedea rezultatele intr-o saptamana sau doua", a spus procurorul general.

Presedintele Ebrahim Raisi a declarat sambata ca fundatiile republicane si islamice ale Iranului sunt inradacinate constitutional, potrivit.

,,Dar exista metode de implementare a constitutiei care pot fi flexibile", a comunicat el in comentarii televizate.

Sursa : www.mediafax.ro