06 iul 2022 - Stiri

Legea ce permite interventia impotriva ursilor si in extravilanul localitatilor, promulgata

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, miercuri, Legea ce permite intervenţia împotriva urşilor periculoşi, nu doar în interiorul, ci şi în exteriorul localităţilor.

Administratia Prezidentiala informeaza ca presedintele Klqaus Iohannis a semnat decretul privind promulgarea Legii pentru aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 81/2021 privind aprobarea metodelor de interventie imediata pentru prevenirea si combaterea atacurilor exemplarelor de urs brun asupra persoanelor si bunurilor acestora, in intravilanul localitatilor, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative

Parlamentul a adoptat pe 22 iunie, dupa reexaminarea ceruta de presedinte, legea care permite interventia imediata impotriva ursilor periculosi, nu doar in interiorul, ci si in exteriorul localitatilor.

Potrivit ministrului Mediului, inca de anul trecut este in vigoare Ordonanta de Urgenta care a permis interventia in intravilan.

,,Prin completarile aduse de Parlament, acum avem o reglementare si pentru situatia in care acest pericol apare in extravilan. Totodata, la initiativa noastra, cheltuielile administratiilor locale privind permanenta si interventia imediata vor fi decontate de catre Ministerul Mediului", sustinea Tanczos Barna.

Acesta spune ca Romania are, in sfarsit, toate instrumentele pentru a salva vieti, pentru a apara viata si bunurile oamenilor impotriva ursilor deveniti agresivi.

,,Sunt solutii imediate, imperios necesare in conditiile inmultirii atacurilor de urs si a pagubelor provocate de aceste carnivore mari, pe fondul cresterii constante a populatiei de urs brun din cauza unui management impropriu. Solutia pe termen lung ramane gestionarea corecta a populatiei de urs", anunta ministrul.

Conform acestuia, Ministerul Mediului deruleaza un proiect de 10 milioane de euro pentru estimarea populatiei de urs brun cu ajutorul unor metode stiintifice moderne, proiect care va avea ca rezultat scaderea numarului conflictelor om-urs, conservarea habitatului natural al ursului, respectiv managementul durabil al speciei.

Sursa : www.mediafax.ro