25 nov 2020 - Stiri

Legea adoptiei a fost modificata. Noua lege cauta rudele copilului o singura data si doar pana la gradul al treilea inclusiv

Esti pregatit sa adopti un copil? Daca te gandesti sa incepi o procedura de adoptie, iata o veste buna. O lege promulgata de presedinte modifica in cateva puncte esentiale legea adoptiei, care ar putea sa schimbe semnificativ situatia. Noua lege cauta rudele copilului o singura data si doar pana la gradul al treilea inclusiv, astfel se scurteaza si perioada in care un copil sta in sistemul de protectie, dar si sarcina grea de a cauta rude mai indepartate.

Romanii nu se inghesuie sa adopte copii, doar 2.429 de familii erau atestate la finalul lui 2019. Au fost adoptati 1.286 de copii, din totalul de 50.400 aflati in ingrijirea statului, adica 2,55%. O cifra mai mica decat numarul copiilor declarati adoptabili- 3.274.

Alexandra Preda, psiholog: Procedura de potrivire practica nu are un termen legal, se fac 5 intalniri, minim 5 intalniri cu specialistii compartimentului adoptii si totul depinde de familie cum se organizeaza, cum sa ajunga sa faca intalnirile respective, acele 5 intalniri cu specialistii. Au fost familii care, de exemplu, pot sa faca intr-o luna toata potrivirea, mai ales cand vorbim despre un copil mic sau pot sa ajunga undeva la 3 luni de zile. Pe baza raportului specialistilor se depune o cerere in instanta pentru incredintare.

In plus, copiii vor ramane adoptabili pana la varsta de 18 ani si nu pana la 14 ani ca pana acum. Dupa aceasta varsta, copiii erau stersi din sistem, lucru care a fost eliminat din lege.

Sursa : www.mediafax.ro