20 nov 2023 - Stiri

Legea 2 Mai, votata in Senat. Gorghiu: 10.780 de dosare avand ca obiect drogurile, in 10 luni

Senatul a votat luni, cu 90 de voturi pentru, Legea 2 Mai, a anunţat Ministerul Justiţiei. Alina Gorghiu susţine că în primele 10 luni ale anului au fost înregistrate 10.780 de dosare având ca obiect drogurile, faţă 8484 în aceeaşi perioadă a anului trecut.

,,E o lege care ne asigura ca toti traficantii de droguri de mare risc vor sta in inchisoare. Acolo le este locul. Cand vorbim de droguri de droguri de mare risc, ne referim la: cocaina, heroina, ecstasy, fentanyl, oxicodona. Acele droguri de mare risc care distrug destine. Productia si traficul de droguri raman cea mai mare afacere criminala din UE", a afirmat Alina Gorghiu, ministrul Justitiei.

Potrivit acesteia, initiativa elimina posibilitatea suspendarii executarii pedepsei sub supraveghere pentru savarsirea infractiunilor de trafic de droguri de mare risc si trafic international de droguri de mare risc si creste de la 2-7 ani la 3-10 ani pedepsele prevazute de Legea nr. 194/2011 pentru anumite fapte de efectuare de operatiuni cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive.

,,Va trebui sa gasim prarghii prin care sa stopam traficul de droguri care genereaza bani negri in economia subterana. Pe parcursul anului 2022, 810 inculpati au fost condamnati definitiv pentru infractiuni de trafic de droguri (intern sau international). Dintre acestia, 402 au fost condamnati la pedepse cu executare in regim de detentie, iar pentru 379 de persoane, instantele au pronuntat hotarari de condamnare cu suspendarea executarii pedepsei. Vorbim de aproape 47% dintre traficantii de droguri care, desi condamnati, nu fac inchisoare", afirma ministrul Justitiei.

Alina Gorghiu a spus ca numai in primele 10 luni ale anului 2023 au fost inregistrate 10.780 de dosare avand ca obiect drogurile, fata de anul anterior, in aceeasi perioada, 8484.

Sursa : www.mediafax.ro