07 iun 2023 - Stiri

Lege aprobata de Parlament: 2023, instituit ca ,,Anul Iuliu Maniu"

Deputaţii au aprobat, miercuri, legea care prevede instituirea anului 2023 ca „Anul Iuliu Maniu”, iniţiată de doi deputaţi PNL.

Legea are ca obiect de reglementare instituirea anului 2023 ca ,,Anul Iuliu Maniu". Potrivit proiectului se organizeaza evenimente educationale, politice, diplomatice sau culturale dedicate contributiei fostului prim-ministru la unitatea, modernizarea democratizarea Romaniei, se mentioneaza in raportul comisiilor de specialitate.

Legea a fost aprobata cu 203 voturi ,,pentru", doua ,,contra" si 40 de abtineri.

,,Pentru o viata intreaga dedicata unitatii si modernizarii Romaniei, consolidarii democratiei si plurarismului politic din tara noastra, Iuliu Maniu merita respectul si recunostinta noastra, a tuturor. Asadar, propunem ca anul 2023 sa fie denumiit <Anul Iuliu Maniu>, la 150 de ani de la nasterea fostului prim-ministru al Romaniei si la 70 de ani de la moartea sa in odiasele temnite comuniste", se arata in expunerea de motive.

Initiatorii legii sunt deputatii PNL Adrian Cozma si Robert Sighiartau.

Conform legii, Parlamentul, Administratia Prezidentiala, Guvernul, autoritatile administratiei publice centrale locale, precum si institutiile publice aflate in subordinea sau coordonarea acestora, Societatea Romana de Televiziune, Societatea Romana de Radiodifuziune pot aloca fonduri din bugetele proprii, pentru a organiza sau sprijini logistic si/sau financiar, manifestarile educationale, politice, diplomatice sau culturale, in limita alocarilor bugetare aprobate.

Senatul, in calitate de prima Camera sesizata, a adoptat proiectul de lege in sedinta din 18 aprilie 2023.

Sursa : www.mediafax.ro