12 iul 2019 - Stiri

Klaus Iohannis a trimis Parlamentului la reexaminare o modificare la Legea fondului funciar

Preşedintele Klaus Iohannis a trimis Parlamentului, la reexaminare, legea pentru modificarea Legii fondului funciar 18/1991. Modificarea are în vedere terenurile caselor şi gospodăriilor, precum şi curţile şi grădinile din jurul acestora, aflate în zonele care nu au fost cooperativizate.

Presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, a trimis, vineri, Parlamentului, spre reexaminare, Legea pentru modificarea Legii fondului funciar nr. 18/1991, potrivit unui comunicat emis de Administratia Prezidentiala.

"Legea pentru modificarea Legii fondului funciar nr. 18/1991 vizeaza reglementarea situatiei terenurilor aferente constructiilor edificate de catre fostele cooperative agricole de productie, fostele asociatii economice intercooperatiste, de fostele organizatii si entitati ale cooperatiei de consum, indiferent de denumirea acestora, precum si ale altor constructii aflate in proprietate privata, fiind modificate dispozitiile privind terenurile aferente casei de locuit si anexelor gospodaresti, precum si a curtii si gradinii din jurul acestora, aflate in zonele necooperativizate", arata sursa citata.

In ceea ce priveste terenurile aferente locuintei care nu au fost cooperativizate, legea supusa reexaminarii prevede la punctul doi al articolului din proiect: ,,In cazul terenurilor aferente locuintei, care nu au fost cooperativizate, detinatorii sau mostenitorii acestora inclusiv cei care au cumparat imobilul potrivit prevederilor Legii nr. 112/1995 pentru reglementarea situatiei juridice a unor imobile cu destinatia de locuinte, cu modificarile si completarile ulterioare, pot solicita, la cerere, comisiei judetene emiterea titlului de proprietate in conditiile prezentei legi, astfel: (...)".

Presedintele Romaniei considera ca sintagma ,,terenuri aferente locuintei" nu acopera situatia suprafetelor de teren pe care se afla anexele gospodaresti sau terenurile reprezentate de curtea si gradina din jurul locuintei.

"Din aceasta perspectiva consideram ca norma este incompleta, motiv pentru care se impune reanalizarea interventiei legislative mentionate din cuprinsul articolului unic pct. 2 din legea transmisa la promulgare", arata Presedintia.

Presedintele precizeaza ca textul alineatului (23) al art. 27 din Legea nr. 18/1991 - asupra caruia se intervine prin modificarea legislativa trimisa la reexaminare - a fost modificat prin Legea 105/2019 privind modificarea si completarea Legii cadastrului si a publicitatii imobiliare nr. 7/1996, precum si pentru modificarea si completarea altor acte normative (in vigoare incepand cu 23 mai 2019).

"Astfel, prin Legea nr. 105/2019 sintagma <> (introdusa initial prin Legea nr. 231/2018) a fost inlocuita cu sintagma <>. Aceasta ultima formulare - ce nu vizeaza doar suprafata de teren ocupata efectiv de locuinta - este mai acoperitoare in comparatie cu aceea de <> si este de natura sa asigure egalitatea de tratament juridic intre terenurile aferente casei de locuit si anexelor gospodaresti, precum si a curtii si gradinii din jurul acestora, independent de faptul ca acestea se afla in zone cooperativizate ori in zone necooperativizate", potrivit Administratiei de la Cotroceni.

Sursa : www.mediafax.ro