08 nov 2019 - Stiri

Klaus Iohannis a promulgat legea privind emiterea de moneda electronica

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, vineri, legea Guvernului privind reglementarea activităţii de emitere a monedelor electronice, potrivit Administraţiei Prezidenţiale. Actul normativ are în vedere autorizarea, cerinţele operaţionale şi supravegherea instituţiilor care emit monedă electronică.

"In linie cu abordarea de reglementare actuala, a fost elaborat prezentul proiect de act normativ pentru aspoectele de principiu prevazute de art. 111 din Directiva (UE) 2015/2366 referitoare la reglementarea, autorizarea si supravegherea prudentiala a institutiilor emitente de moneda electronica, urmand ca cerintele de natura tehnica, inclusiv cele referitoare la documentatia de autorizare a institutiilor emitente de moneda electronica din ghidurile Autoritatii Bancare Europene, sa fie transpuse si detaliate prin intermediul legislatiei secundare", arata expunerea de motive a proiectului de lege initiat de Guvern.

Activitatea de emitere de moneda electronica poate fi desfasurata de: institutii de credit; furnizori de servicii postale care emit moneda electronica; Banca Centrala Europeana si bancile centrale nationale, atunci cand acestea nu actioneaza in calitate de autoritati monetare sau in alta calitate ce implica exercitiul autoritatii publice; statele membre si autoritatile lor regionale ori locale, atunci cand acestea actioneaza in calitatea lor de autoritati publice.

BNR poate acorda autorizatie doar unei persoane juridice romane constituite in baza Legii societatilor 31/1990, care are sediul real pe teritoriul Romaniei si care emite cel putin o parte din moneda electronica pe teritoriul tarii.

Uniunea Europeana analizeaza posibilitatea de a emite monede digitale publice si de a reglementa situatia in acest domeniu, in contextul preocuparilor generate de proiectul Libra, al companiei Facebook, arata un document obtinut de agentia Reuters.

Un oficial BCE a explicat marti ca, in cea mai ambnitioasa versiune, proiectul le-ar permite clientilor sa utilizeze moneda electronica, depozitata la Banca Centrala Europeana, fara a detine conturi bancare, fara intermediari financiari si fara servicii suplimentare.

Proiectul Facebook privind lansarea monedei digitale Libra a generat critici in Uniunea Europeana referitoare la siguranta tranzactiilor cibernetice si a garantiilor financiare.

Sursa : www.mediafax.ro