27 ian 2020 - Stiri

Ionel Corbu, candidat la şefia Parchetelor Militare: Trebuie luate măsuri pentru protecţia magistraţilor/ Exemplul personal, primul mod prin care vreau să schimb mentalitatea colegilor procurori

Autor: Eduard Popescu

La interviul pentru funcţia de procuror-şef secţie - Secţia parchetelor militare a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PÎCCJ), Ionel Corbu, unul dintre procurorii militari care au instrumentat dosarul privind mitingul din 10 august 2018, a spus că ar dori o schimbare de mentalitate a colegilor, plecând de la exemplul personal pe care îl va oferi magistraţilor militari. În plus, acesta a amintit că şi magistraţii sunt vulnerabili când părăsesc birourile, motiv pentru care trebuie luate măsuri pentru asigurarea protecţiei lor şi a ofiţerilor de poliţie.

Întrebat cum ar schimba mentalitatea colegilor, procurorul militar Ionel Corbu a spus că ar face asta, în primul rând, prin dovada exemplului personal. În continuare, acesta a vorbit despre aşteptările cetăţenilor.

"Este foarte important să avem empatie cu justiţia, atât din raţiuni ce ţin de latura umană, dar şi din raţiuni care ţin de latura deontologică. Fiecare dintre noi avem mai multe sau mai puţine probleme şi aşteptăm ca justiţia să-şi facă treaba. Fiecare cetăţean se îndreaptă către un organ judiciar, în speţă şi militar, având o problemă şi aşteaptă rezolvarea ei în condiţii de celeritate şi operativitate", a spus procurorul, luni dimineaţă, în faţa comisiei de audiere de la Ministerul Justiţiei. 

"Este foarte important să manifestăm empatie faţă de cei cu care interacţionăm, mai ales din raţiuni umaniste. M-am gândit la vulnerabilitatea noastră ca cetăţeni, în momentul în care părăsim birourile suntem simpli cetăţeni şi putem fi expuşi unor acte de agresiune. Cred că trebuie luate anumite măsuri pentru asigurarea protecţiei magistraţilor şi a ofiţerilor de poliţie judiciară. Toţi suntem vulnerabili în faţa unor infracţiuni de crimă organizată. Procurorul militar este suveran şi trebuie să fie un manager de caz. El deţine controlul unui dosar", a continuat Ionel Corbu, procuror militar al Parchetului Militar de pe lângă Tribunalul Militar Bucureşti, unul dintre procurorii militari care au instrumentat dosarul privind mitingul din 10 august 2018. 

Printre obiectivele procurorului se numără, printre altele, reorganizarea activităţii de comunicare cu publicul, îmbunătăţirea imaginii parchetelor militare, inclusiv prin pregătirea purtătorilor de cuvânt, precum şi organizarea unor dezbateri cu reprezentanţi ai presei privind activitatea secţiilor şi parchetelor militare, totul pentru o mai mare transparenţă. 

Ionel Corbu a depus ultima declaraţie de avere în 2017 şi, potrivit documentului, a câştigat într-un an, ca prim-procuror militar, 181.691 de lei. Ionel Corbu şi soţia sa deţin două imobile în Bucureşti, unul de 66 mp şi altul de 29 mp, şi mai au, în coproprietate, un teren extravilan în Ilfov de 3.000 mp. De asemenea, în declaraţia de avere figurează două autoturisme: un Renault Fluence din 2011 şi un Volkswagen Touareg din 2005. 

Ionel Corbu a candidat recent şi pentru funcţia de procuror general al României.

Ceilalţi procurori înscrişi în cursa pentru funcţia de procuror şef secţie - Secţia parchetelor militare - PÎCCJ sunt Marius Museanu, Cătălin Ranco Piţu, Paul Truică, Grigore-Florin Popescu şi Florin-Daniel Căşuneanu. Aceştia susţin interviurile luni şi marţi, la sediul Ministerului Justiţiei, iar alesul îl va înlocui pe generalul magistrat Gheorghe Cosneanu, căruia i s-a respins prelungirea mandatului şi care a cerut la CSM pensionarea.