26 nov 2021 - Stiri

Ion Cristoiu: O criza politica s-a incheiat. Incepe alta, mult mai grava: Batalia electorala din Guvern intre PSD si PNL

Publicistul Ion Cristoiu afirma ca discursul liderului PSD, Marcel Ciolacu, la votul de investitura a Cabinetului Ciuca in Parlament si comportamentul liberalilor fata de proaspatul aliat reprezinta un semnal ca ambele partide vad alianta dintre ele ca pe o umbrela sub care se pregatesc de anticipate, ceea ce marcheaza debutul unei noi crize politice in interiorul Guvernului, mult mai grava decat cea care tocmai s-a incheiat.

Redam integral editorialul publicat pe cristoiublog.ro:

,,Joi, 25 noiembrie 2021, de indata ce s-a incheiat votul prin care noua majoritate - PNL, PSD, UDMR si Minoritatile Nationale - a dat votul de investitura, noul Guvern a fost convocat la Cotroceni pentru a depune juramintul. Cu acest prilej, Klaus Iohannis a tinut un scurt discurs care a debutat astfel:

<Va felicit! Criza politica s-a terminat, dar celelalte crize, nu si nici probleme nu au disparut>.

Cu ceva timp mai inainte, luind cuvintul la sedinta de investire a noului Guvern, presedintele PSD si presedintele Camerei Deputatilor, Marcel Ciolacu, a inceput astfel:

<Stimati colegi, doamnelor si domnilor, astazi Romania se afla intr-un punct critic. Este unul dintre acele momente in care deciziile pe care le luam pot schimba directia natiunii pentru anii urmatori. Au fost doi ani pierduti, doi ani de incercari esuate, doi ani de instabilitate, doi ani de criza economica si sanitara, doi ani in care milioane de romani au fost abandonati de stat. Suntem intr-un punct critic care necesita o decizie fundamentala. PSD este cel mai responsabil si mai stabil partid din Romania, de aceea PSD trebuie sa faca o alegere in acest moment. Iar alegerea era urmatoarea: vom continua sa criticam o guvernare ineficienta sau ne vom folosi priceperea si experienta pentru a opri chiar acum prabusirea, pentru a fi alaturi de oameni, de romani si a stabiliza tara. Am acceptat acum aceasta provocare, pentru ca PSD nu fuge niciodata de responsabilitate. Si pentru asta am decis sa intram cu prima linie a partidului. Am propus oameni cu experienta politica si administrativa. Am venit cu profesionisti care au performat in mediul privat. Am venit cu medici de exceptie. Nu este timp de experiente. Trebuie sa aplicam masurile PSD inca din prima zi. PSD stie sa guverneze. Am demonstrat-o intotdeauna, mai ales cand am venit ca sa reparam dezastrul unor alte guvernari. Le multumesc tuturor ministrilor PSD pentru ca au acceptat aceasta provocare grea si ii rog sa fie alaturi de romani in fiecare decizie luata.>

Multi comentatori au vazut in aceste vorbe un atac al liderului PSD, in numele PSD, la adresa partenerului de Guvernare, a partidului cu care tocmai semnase Documentul pompos intitulat Acord politic asupra formarii Coalitiei Nationale, Partidul National Liberal. Eu insa am vazut altceva, mult mai grav:

Am vazut primul semn - si nu unul oarecare, ci semnul puternic- al adevarului ca s-a incheiat o Criza politica, pentru ca una, noua, mult mai grava pentru tara sa inceapa:

Criza politica provocata de Razboiul electoral dintre PSD si PNL in perspectiva anticipatelor din interiorul Coalitiei de Guvernare.

Prin Marcel Ciolacu, PSD nu s-a rezumat un simplu atac la adresa partenerului cu care tocmai atunci se cununa oficial. El a prezentat, in fata intregii natiuni, motivul pentru care PSD a venit din Opozitie la Guvernare:

Pentru a opri prabusirea Romaniei sub conducerea PNL.

De la inceputul negocierilor, multa lume s-a intrebat de ce au decis cele doua partide dusmane de moarte, pina in pragul exterminarii reciproce, sa alieze pentru a guverna impreuna. O intrebare legitima, prin raportare la alte aliante postdecembriste asemanatoare:

Cea dintre PSD si PDL din 14 decembrie 2008 pentru formarea Guvernului Boc.

Cea dintre PSD si PNL in cadrul USL, incepind cu februarie 2011.

Potrivit Protocolului semnat la 14 decembrie 2008, coalitia dintre PSD si PDL, intitulata si ea pompos Parteneriat pentru Romania, urma sa dureze pina in 2012, si avea drept motiv declarat asigurarea unei majoritati solide pentru a face fata Crizei economice.

A durat doar un singur an.

Nici vorba de masuri pentru stabilitatea tarii.

Timp de un an cele doua partide s-au pregatit pentru alegerile prezidentiale.

Uniunea Social Liberala a fost infiintata la 5 februarie 2011 sub sloganul 10 prioritati pentru reforma institutionala si modernizarea Romaniei si urma sa dureze din 2011 pina la 31 decembrie 2020.

A durat doar pina in februarie 2014.

N-a facut nici o reforma institutionala.

Daca USL avea toate temeiurile sa reziste (PSD si PNL erau aliate in Opozitie, inca din 2009 impotriva Guvernului PDL si a lui Traian Basescu), Parteneriatul pentru Romania pornea din start cu marile slabiciuni reprezentate de inexistenta unei perioade de concubinaj si absenta unui Dusman comun.

Cu toate acestea, alianta PDL-PSD avea avantajul de a fi o coalitie formata imediat dupa alegerile din 2008. PSD si PDL obtinusera rezultate aproape identice. Nici PDL, nici PSD nu puteau forma Guvernul. Ar fi trebuit declansate noi alegeri. Pentru ca alegerile anticipate pareau o absurditate (abia se incheiasera alegerile), cele doua partide au fost unite de spaima declansarii alegerilor anticipate.

Romania postdecembrista a aratat ca in conditiile romanismului Guvernele de Coalitie sunt o catastrofa. Spun romanism, pentru ca toate guvernele de Coalitie au fost roase de naravul romanesc al vanitatii ieftine si mai ales de cancerul politicii romanesti:

Politica inteleasa extern in primul rind ca delimitare impinsa pina la ostilitate a unui partid fata de celalalt si nu Politica inteleasa ca un efort de a gasi puncte comune cu celelalte partid pentru a construi ceva.

S-au dovedit neviabile, asadar, si Coalitii alcatuite din partide inrudite politic, ideologic.

Cum sa supravietuiasca Aliante intre partide dusmane de moarte, care au exagerat batalia politica pina in marginea razboiului civil si, lucru mult mai grav, si-au format electoratele in spiritul urii reciproce?

De ce s-au aliat PSD si PNL?

Singurul argument pentru coalizarea lor raminea formarea unei majoritati solide pentru a reseta Romania.

Era singurul argument menit a justifica in fata electoratelor o Coalitie contra naturii.

Era singurul argument care ar fi fost convingator cit de cit in fata celor doua electorate aflate in dusmanie de moarte.

Joi, 25 noiembrie 2021, Marcel Ciolacu a argumentat in fata propriului electorat ca PSD a acceptat sa intre in Coalitia cu PNL pentru a salva tara de la dezastrul PNL.

PSD n-a intrat in Alianta cu PNL, pentru ca a gasit puncte comune cu PNL, toate intruchipate de citeva mari obiective tinind de resetarea Romaniei.

Potrivit lui Marcel Ciolacu, PSD nici macar nu s-a aliat cu PNL. A intrat la Guvernare ca sa salveze tara.

Nici liderii PNL n-au invocat pina acum o clipa existenta unor puncte comune, tinind de resetarea Romaniei, cu PSD.

Toti, incepind cu Florin Citu si terminind cu Alina Gorghiu, au prezentat alianta cu PSD ca o alianta de care lor le e rusine, ca o alianta pe care au facut-o la presiunile lui Klaus Iohannis. Singurul care a vorbit de resetarea Romaniei a fost premierul Nicolae Ciuca. De unul singur.

E limpede ca liderii PNL s-au adresat astfel electoratului PNL, eminamente anti PSD. Ei n-au putut aduce acestui electorat nici un argument cit de cit convingator pentru alierea cu Ciuma Rosie.

Mai mult, si dupa incheierea Aliantei, liderii PNL au continuat sa atace PSD ca pe vremuri.

La rindu-i, prin Marcel Ciolacu, PSD a tinut sa arate propriului electorat ca partidul s-a aliat cu PNL nu pentru niste obiective comune, ci pentru a salva tara de la niste nevolnici.

Nu gaseau cele doua partide argumente cit de cit convingatoare?

Gaseau.

Daca intrau in aceasta Coalitie de guvernare cu gindul cinstit de a face ceva impreuna.

Numai ca si PSD si PNL vad aceasta Alianta de Guvernare o umbrela sub care amindoua partidele se pregatesc de anticipate. Si PSD si PNL cauta sa-si tina electoratele in pozitie de lupta.

Gasirea unor puncte comune ar insemna renuntarea la anticipate.

Asistam astfel la debutul unei crize politice mult mai grave decit cea de pina acum.

O criza politica rezumata la Batalia pe viata si pe moarte intre doua partide in cadrul Guvernarii.

Daca PNL si PSD ramineau despartite, aceasta batalie n-ar fi afectat grav tara.

Dusa in chiar interiorul Guvernului, aceasta batalie va fi un dezastru pentru tara.

O criza politica s-a incheiat. Incepe una mult mai grava pentru tara."

NOTA: Acest editorial este preluat integral de pe cristoiublog.ro

Sursa : www.mediafax.ro