05 aug 2020 - Stiri

Ion Cristoiu, despre Dosarul 10 august: Solutia de infirmare este urmarea unor presiuni subterane din partea lui Iohannis

Publicistul Ion Cristoiu afirma ca decizia procurorului-sef al DIICOT, Giorgiana Hosu de infirmare a clasarii Dosarului 10 august este o dovada clara a dependentei justitiei de factorul politic, dar si un mod de a feri regimul Iohannis de manifestatii impotriva sa, chiar din partea propriului electorat.

Ion Cristoiu spune ca presiunea publica, materializata intr-o petitie online semnata de 57.000 de persoane, nu justifica infirmarea clasarii Dosarului 10 august.

"O masinarie pe care eu o numesc tefelista s-a pus in miscare si a inceput sa faca galagie in legatura cu aceasta decizie a unui procuror. A fost intrebat si Klaus Iohannis care a scaldat-o, dar Klaus Iohannis a fost cel care a cerut anchetarea jandarmilor inainte de incheierea incidentelor. Dupa decizia de infirmare a clasarii, s-a implicat si premierul Romaniei, printr-un comunicat. A fost o petitie online semnata de 57.000, romanii sunt vreo 18 milioane, nu inseamna nimic. Dar, si daca erau 18 milioane, niciun parchet din lume nu actioneaza sub presiunea opiniei publice, nici pro, nici contra. In nenumarate randuri, DNA-ul condus de Codruta Kovesi si sprijinita de Klaus Iohannis si Divizia Presa au replicat de fiecare data ca procurorul nu vede, nu aude", a explicat publicistul.

Ion Cristoiu spune solutia de infirmare vine in urma unor semnale transmise de SRI presedintelui Iohannis ca sunt posibile manifestatii a celor nemultumiti de clasarea dosarului in Piata Victoriei, pe 10 august.

"In cazul de fata s-a dat o solutie de infirmare. Este limpede ca aceasta solutie este urmare unor presiuni nu publice, ci subterane din partea presedintelui. Sunt aproape convins ca SRI-ul, care monitorizeaza retelele sociale, a sesizat o acumulare de antipatie fata de aceasta decizie de clasare din partea electoratului radical al lui Klaus Iohannis, in speta electoratul userist, aliatul electoratului PNL la alegerile locale din Bucuresti. Sigur ca o asemenea monitorizare SRI a facut-o si inainte de 10 august, dar atunci SRI a tras pe sfoara Guvernul Romaniei pentru ca a sustinut intruna ca nu va fi nimic grav, care era o minciuna sfruntata. Si SRI i-a raportat domnului presedinte ca nu este exclus ca pe 10 august sa fie o demonstratie in Piata Victoriei a celor nemultumiti de aceasta clasare, o demonstratie care ar fi picat ca dracu pentru regimul Iohannis. In perspectiva alegerilor, ar fi fost o catastrofa. Pe de o parte, pentru ca ei trebuiau alungati de jandarmi deoarece adunarile peste un anumit numar sunt interzise prin lege, iar pe de alta parte toate televiziunile ar fi transmis despre primul protest al electoratului radical al regimului Iohannis impotriva regimului Iohannis", a sustinut publicistul.

Ion Cristoiu este convins ca presedintele a sunat-o pe sefa DIICOT si i-a cerut sa infirme clasarea Dosarului 10 august, o solutie, care, in opinia sa, este insa o comedie.

"Nu am nicio indoiala ca Iohannis a sunat-o pe Giorgiana Hosu si i-a zis cu orice pret sa faca aceasta infirmare, infirmare care e o comedie. Pentru ca decizia trebuie sa mearga la o instanta de judecata, judecatorul de camera preliminara poate sa nu fie de acord cu aceasta infirmare. 1. Judecata va fi prin octombrie, deci intre timp a trecut si 10 august, dar si alegerile locale. 2. Sunt aproape sigur ca in rezolutie dna Giorgiana Hosu a facut inadins vreo 10 greseli de procedura pentru ca rezolutia ei sa fie respinsa si putem asista in octombrie la o respingere si la acceptarea clasarii", a spus publicistul.

Ion Cristoiu spune insa ca, in perspectiva alegerilor parlamentare, Justitia va decide redeschiderea dosarului, ceea ce ar insemna o asteptare de vreo 10 ani de acum incolo.

,,In momentul in care si PNL si USR castiga alegerile parlamentare o sa vedeti atunci schimbari uriase. Patru ani, nici Ludovic Orban si nici Klaus Iohannis nu au a se mai teme si daca in Piata Victoriei ies 100 de mii de tefelisti. A fost o decizie in urma unei puternice influente politice pentru ca sa nu fie demonstratii pe 10 august si mai ales sa nu oblige USR, proaspatul aliat al PNL sa faca gura in continuare in perspectiva alegerilor locale. Cred ca si Dan Barna a fost de acord cu aceasta solutie pentru ca electoratul USR il obliga sa o tina langa, de dimineata pana seara cu decizia de clasare care e o rusine. Avem inca o data o confirmare a faptului ca independenta justitiei este o frumoasa legenda in Romania. La o adica, justitia asculta de comanda politica, ridicandu-se in picioare", a mai spus publicistul.

Sursa : www.mediafax.ro