09 iul 2020 - Stiri

Iohannis, in ziua noului bilant negativ de Covid-19: Apelez la Parlament ca aprobe urgent legislatia necesara pentru protectia cetatenilor romani

Sumarul declaratiilor sustinute de Iohannis. LIVE TEXT:

-Noul coronavirus a schimbat radical vietile tuturor, din intreaga lume. Realitatea din tarile afectate ne arata ca pericolul unei raspandiri masive a virusului a putut fi evitat doar prin adoptarea de masuri ferme.

- Pe 16 martie am semnat decretul referitor la instituirea starii de urgenta. Ratiunea masurilor restrictive a fost evitarea unui scenariu negru, caracterizat printr-un val de imbolnaviri si decese, care ar fi fost inevitabil.

- La instituirea starii de urgenta am luat in calcul existenta celei mai numeroase diaspore din Europa. Revenirea pe teritoriu national a unui numar important de romani din diaspora, inclusiv din zone puternic afectate de epidemie, a reprezentant o mare provocare pentru autoritati.

- A fost nevoie de o interventie rapida, coordonata si eficienta din partea autoritatilor pentru protectia cetatenilor si a agentilor economici. Situatia a dus la evidentierea unor carente majore in diverse zone ale statului, in special in sectorul medical.

- Pandemia a scos la iveala o serie de fragilitati sistemice, precum o economie nationala puternic dezechilibrate, lipsa ivestitiilor publice si o capacitatea administrativa redusa. Criza COVID a pus o presiune uriasa pe sistemele publice subfinantate si unori prost gestionate.

- Diletantismul si lipsa de responsabilitate a guvernarilor anterioare au afectat negativ capacitatea statului de a reactiona la aceasta amenintare. In ciuda acestor conditii deosebite, institutiile implicate direct in gestionarea crizei au reusit prin masuri dure sa diminueze efectele pandemiei. Acest lucru ar fi fost imposibilitatea fara profesionalismul personalului medical.

- A fost evitate astfel o criza sanitara de proportii si au fost salvate multe vieti omenesti. Raspunsul cetatenilor la apelul autoritatilor a fost covarsitor pozitiv la implementarea masurilor necesare. Desi restrictiile impuse au fost fara precedent in perioada post decembrista, justetea si proportionalitatea acestora au fost intarite de majoritatea cetatenilor. Sectorul economic s-a alaturat demersului statului in lupta cu epidemia.

- Pe durata starii de urgenta m-am consultat permanent cu guvernul, cu prefecti, cu managerii de spitale.

- Rezultatul dialogului dintre partile implicate a fost intodeauna impartasit cu publicul. Romania s-a dovedit a fi una din tarile cu capacitatea institutionala de a gestiona in mod eficient riscurile asociate COVID-19. Datele statistice de la nivel mondial releva faptul ca desi nu are nici pe departe resursele altor state UE si nici de un sistem sanitar de calitate, Romania a gestionat eficient pandemia in timpul starii de urgenta.

- Pandemia a relevat carentele majore din sistem, imposibil de remediat in cateva luni. Reformarea marilor sisteme publice nu mai poate fi amanata la nesfarsit. Pasii mari facuti acum in directia unei ample digitalizari, de exemplu, trebuie continuati si accelerati. Tot ce s-a dovedit in aceasta perioada canu functioneaza trebuie asezat pe baze corecte.

- Mentionez una dintre marile probleme cu care ne-am confruntat si ne confruntam in continuare; lipsa unei legislatii coerente si bine gandite. Am raspuns cu legi slabe si sumar croite. In momentele critice sanitare a trebuit sa ajunstam legislatia din mers. Regimul starii de urgenta a fost gandit in asa fel incat sa asigure un raspuns prompt pentru cetateni si pentru statul roman. Intregul cadru normativ al masurilor exceptionale trebuie regandit si aliniat cu arhitectura constitutionala.

- In situatii de criza sanitara statul trebuie sa ia masuri pentru protejarea cetatenilor. Trebui sa exista si un echilibru intre drepturile si cetatenilor, dar trebuie si gestionata criza. Acum nu este momentul disputelor politice si al orgoliilor.

- Interesul comun e mai presus decat orice altceva. Vedem in ultima vreme tot felul de contre si dispute despre o masura sau alta. Avem nevoie de disponibilitate de a asculta expertii din domeniu si gasirea solutiilor optime.

- Trebuie sa transmitem cetatenilor un mesaj unitar. Virusul e real, nu are culoare politica, nu poate fi interzis prin lege si nu dispare prin simpla lui negare. Apelez la Parlament ca sa aprobe urgent legislatia necesara pentru protectia cetatenilor romani. Suntem de aproape jumatate de an intr-o perioada cu multe incertitudini, si ne dorim ca totul sa reveia cum a fost. Momentan nu e posibil. Avem solutii pentru a ne relua vietile cat mai aproape de realitate, dar acest lucru depinde de fiecare dintre noi.

- Sanatatea tuturor tine si de constiinta tuturor. Trebuie sa pastram distanta fizica, sa purtam masti si sa mentinem distanta fizica. Acestea sunt recomandarile medicilor. Sa nu pierdem ce am castigat deja. Putem sa trecem impreuna cu bine si peste aceasta perioada. Va multumesc si va doresc multa sanatate

Presedintele Klaus Iohannis a anuntat, miercuri, ca revenirea la starea de urgenta este o varianta luata in calcul, insa el nu isi doreste sa se ajunga la aceasta masura.

,,Nu-mi doresc sa reintroducem restrictii, dar daca numarul de cazuri creste in continuare, atunci, probabil, Comitetul National va incepe sa propuna anumite masuri restrictive. Daca situatia se inrautateste si nu gasim alta cale, putem sa revenim la masuri mai restrictive", a spus Klaus Iohannis.

 

Joi, initiativa pe care PSD intentioneaza sa o amendeze.

Presedintele PSD, Marcel Ciolacu, a afirmat anterior casocial-democratii au gasit in legea privind carantina si izolarea aberatii majore ,,ce atenteaza grav la drepturile si libertatile romanilor".

,,Enumar cateva exemple din gandirea unui partid care isi spune liberal, dar vrea sa transforme statul intr-un regim totalitar:

- izolarea prevede nu doar separarea fizica, ci si aplicarea obligatorie a unui tratament inclusiv asimptomaticilor, cum s-a intamplat deja, neconstitutional, in multe spitale.

- formularea <probabilitate ridicata de aparitie si propagare a unui agent patogen> permite oricand guvernului sa instituie carantina si s-o mentina oricat.

- oricine si orice poate fi suspectat ca <potential expus> virusului si intra in carantina se aplica restrictii si unor bunuri ale romanilor, precum automobilele, de exemplu", a scris Ciolacu.

Guvernul a aprobat luni proiectul de lege privind carantina si izolarea, dupa ce CCR a declarat neconstitutionale prevederile care au operat in perioada starilor de urgenta si de alerta in Romania.

Seful Departamentului pentru Situatii de Urgenta (DSU), Raed Arafat, a spus, luni, ca in proiectul de lege adoptat de Guvernul se redefinesc ,,carantina" si ,,izolare", el precizand ca prima este destinata persoanelor sanatoase, iar cea de-a doua, celor infectate.

Sursa : www.mediafax.ro