12 oct 2018 - Stiri

Iohannis acuza noua forma a Legii 303/2004

Presedintele Klaus Iohannis (foto) a promulgat vineri, 12 octombrie 2018, Legea pentru modificarea si completarea Legii nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor.

Principala miza a noii Legi 303/2004 o reprezinta raspunderea patrimoniala a magistratilor.

La fel ca in cazul promulgarii amendamentelor aduse de Parlament la celelalte doua legi ale justitiei (304 si 317 din 2004), Iohannis face apel la coalitia parlamentara majoritara sa reia „de urgenta” procesul legislativ cu privire la toate cele trei acte normative, „prin consultari reale cu profesionistii din domeniu si preluarea expertizei acestora pentru a alinia legislatia la standardele Comisiei de la Venetia”.

Totodata, Klaus Iohannis invoca opinia preliminara formulata de catre Comisia de la Venetia (defavorabila modificarilor la Legile Justitiei), precum si numeroasele sesizari la CCR inaintate atat de catre presedintele Romaniei, cat si de ICCJ si partidele de opozitie. De asemenea, Iohannis critica mai multe prevederi din noua Lege 303/2004.

Comunicatul complet al presedintelui Klaus Iohannis:

„Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis, a semnat vineri, 12 octombrie a.c., decretul privind promulgarea Legii pentru modificarea si completarea Legii nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor.

Presedintele Romaniei a avertizat, in repetate randuri, ca o serie de modificari aduse Legii nr. 303/2004, precum noile conditii de pensionare ale magistratilor, modalitatile de numire sau revocare a procurorilor cu functii de conducere si extinderea prerogativelor ministrului justitiei, relativizarea unor standarde profesionale, introducerea unor criterii subiective - exclusive ori determinante in evaluarea magistratilor -, slabirea independentei procurorilor in realizarea rolului lor constitutional, modificarea conditiilor de raspundere a magistratilor, au un impact negativ direct asupra actului de justitie si asupra calitatii acestuia.

La solicitarea Presedintelui Romaniei si a Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei, Comisia de la Venetia a formulat o opinie preliminara asupra legilor justitiei, care se va regasi si in documentul final din luna octombrie, si in care se precizeaza ca numeroase prevederi sunt neconforme cu standardele de democratie si statul de drept.

In scopul adoptarii unui act normativ coerent si a unei legiferari responsabile, Presedintele Romaniei, Inalta Curte de Casatie si Justitie si partidele de opozitie au formulat, in decursul ultimului an, noua sesizari de neconstitutionalitate cu privire la dispozitiile acestei legi de o importanta cruciala pentru bunul mers al justitiei.

De asemenea, Presedintele Romaniei a solicitat Parlamentului reexaminarea acestor modificari.

In data de 25 septembrie a.c., Curtea Constitutionala a respins si ultima sesizare de neconstitutionalitate, iar in aceste conditii actul normativ urmeaza sa intre in vigoare ca urmare a promulgarii.

Spre deosebire de celelalte doua legi ale justitiei deja promulgate, in lipsa unor dispozitii tranzitorii care sa permita etapizarea aplicarii noii conceptii a legiuitorului privind accederea in profesie, respectiv incetarea activitatii de judecator sau procuror, aplicarea imediata a dispozitiilor din cuprinsul Legii nr. 303/2004 risca sa puna in pericol stabilitatea si buna functionare a sistemului judiciar, prin blocarea activitatii instantelor si parchetelor.

Presedintele Romaniei subliniaza ca modificarile aduse cadrului legal existent in materie judiciara reprezinta un regres pentru democratia din Romania, pericol semnalat si de partenerii nostri europeni, de Comisia Europeana si de GRECO.

In acest context, Presedintele Romaniei solicita coalitiei majoritare reluarea de urgenta a procesului legislativ cu privire la toate cele trei legi ale justitiei, prin consultari reale cu profesionistii din domeniu si preluarea expertizei acestora pentru a alinia legislatia la standardele Comisiei de la Venetia”.

Sursa : www.juri.ro