11 oct 2018 - Stiri

Iohannis a promulgat legea pentru modificarea Ordonantei Guvernului privind cercetarea stiintifica

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, joi, decretul de promulgare pentru aprobarea Ordonanţei Guvernului care modifică o altă ordonanţă a Executivului privind cercetarea ştiinţifică şi dezvoltarea tehnologică, potrivit Administraţiei Prezidenţiale.

,,Institutele nationale de cercetare-dezvoltare pot fi evaluate in vederea acreditarii din punctul de vedere al activitatii de cercetare, dezvoltare si inovare. Pentru institutiile de invatamant superior cu grad ridicat de incredere, evaluarea institutionala reptrzinta si certificarea pentru activitatea de cercetare stiintifica.Institutele nationale certificate sau aflate in proces de certificare la momentul adoptarii prezentei ordonante si care obtin astfel certificarea, isi pastreaza aceasta calitate si nu sunt considerate acreditate, pana la supunerea spre evaluare conform Normelor prevazute la alin (2) dar nu maimult decat perioada pentru care le-a fost acordata certificarea", se arata in modificarea adusa articolului 33 din Ordonanta Guvernului privind cercetarea stiintifica si dezvoltarea tehnologica.

O alta modificare adusa actului normativ prevede ca ,,acreditarea sau reacreditarea se acorda pe o perioada de cel mult 5 ani".

Pe 5 iulie Camera Deputatilor a adoptat, in calitate de for decizional, initiativa, insa, presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, a trimis proiectul de lege spre reexaminare in Parlament, pe 27 iulie.

,,Legea privind aprobarea Ordonantei Guvernului nr. 41/2015 pentru modificarea si completarea Ordonantei Guvernului nr. 57/2002 privind cercetarea stiintifica si dezvoltarea tehnologica vizeaza modalitatile si conditiile de evaluare in vederea acreditarii institutelor nationale de cercetare - dezvoltare, elaborarea normelor metodologice necesare realizarii acestui scop, criteriile de evaluare ale acestora, precum si nivelul minim de finantare ce trebuie alocat de la bugetul de stat pentru realizarea programului - nucleu de cercetare, dezvoltare si inovare propriu unei unitati sau unui institut national acreditat. Consideram ca aceasta lege prezinta neclaritati sub aspectul reglementarii atat a procedurii, cat si a indeplinirii criteriilor de evaluare a activitatilor de cercetare-dezvoltare, fiind de natura sa determine un impact negativ asupra acestor activitati, ceea ce impune reexaminarea de catre Parlament a continutului normativ al acesteia", se arata in cererea de reexaminare a presedintelui.

Sursa : www.mediafax.ro