29 nov 2022 - Stiri

Indemnizatia de crestere a copilului pentru mamele de gemeni, tripleti sau multipleti, majorata

Indemnizaţia de creştere a copilului pentru mamele de gemeni, tripleţi sau multipleţi, majorată cu 50%, anunţă ministrul Familiei, Gabriela Firea: „Reparăm, astfel, o nedreptate care se face de ani de zile acestor părinţi”.

,,Am propus si s-a aprobat majorarea cu 50% a indemnizatiei de crestere a copilului pentru mamele de gemeni, tripleti sau multipleti, cu sprijinul ministrilor Muncii si Finantelor carora le multumesc. Reparam, astfel, o nedreptate care se face de ani de zile acestor parinti. In sedinta de astazi (marti - n.r.) a Guvernului, a fost adoptata aceasta modificare legislativa care le va permite mamelor de gemeni, tripleti sau multipleti sa primeasca, incepand cu al doilea bebelus, 50% in plus la indemnizatia de crestere a copilului. Aceeasi masura se va aplica si pentru mamele cu sarcini suprapuse, adica in cazul acelor mame care nasc din nou in perioada concediului de ingrijire a copilului", anunta Gabriela Firea.

Ministrul Familiei arata ca mamele primesc, incepand cu al doilea copil, doar contravaloarea indemnizatiei minime, adica 1.314 lei.

,,O nedreptate, in special in cazul femeilor care, pana sa devina mame, au fost active pe piata muncii si au avut salarii substantiale, pentru care au platit contributii sociale pe masura. De acum, suma creste pentru unele mame! In cazul doamnelor care au indemnizatia de 2.628 lei, nu apare nici o modificare, ci doar la indemnizatiile peste aceasta suma. De exemplu, mama unor tripleti, care are valoarea indemnizatiei de 3.000 de lei, va primi pentru fiecare copil, incepand cu al doilea, inca 1.500 lei, astfel incat va incasa lunar 6.000 lei. Suma maxima prevazuta de lege pentru aceasta indemnizatie ramane 8.500 lei. Astfel, mama unor gemeni, care are acum o indemnizatie de 8.500 lei, va primi 4.250 lei in plus pentru al doilea copil, nu doar 1.314 lei cat incasa pana acum. Astfel, suma totala incasata va ajunge la 12.750 lei. Statul va plati in plus aproape 28 de milioane de lei in fiecare an, iar masura va ajunge la familiile in care cresc acum aproape 4.700 de copii. Era, fara indoiala, nevoie urgenta de aceste corectii. E o adevarata gura de oxigen pentru orice familie in care cresc doi sau mai multi bebelusi in acelasi timp si unde toate cheltuielile sunt duble, triple etc. Ma bucur ca acest model urmat si de alte state europene, de exemplu Austria, se va aplica si in Romania", incheie Firea.

Sursa : www.mediafax.ro