13 oct 2021 - Stiri

Inca un pas pentru renuntarea la dosarul cu sina. Institutiile nu mai pot solicita copii ale actelor

,,Este oficial! Institutiile publice nu vor mai putea solicita copii ale actelor. Cu majoritate de voturi a fost adoptata miercuri, legea pentru completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.41/2016 privind stabilirea unor masuri de simplificare la nivelul administratiei publice centrale si pentru modificarea si completarea unor acte normative", anunta deputatul PNL George Cristian Tuta.

El precizeaza ca decizia Camerei Deputatilor urmeaza sa fie transmisa la presedintele Romaniei pentru a fi promulgata si va intra in vigoare la 1 ianuarie 2022.

,,Vreau sa le multumesc colegilor parlamentari ca au votat pentru adoptarea unei legi cu foarte putine paragrafe, dar care are 600 de cuvinte cu multa substanta. Legea vorbeste scurt si apasat despre interzicerea copiilor inutile, care se aduna la dosarul cu sina. In prezent, statul emite niste documente pe care le cere din nou. De aceea era nevoie sa facem o simplificare a birocratiei, sa mai facem un pas spre digitalizarea statului. Sunt in vigoare 800 de legi prin care se solicita copii dupa acte pe care tot statul le-a emis. Prin actuala lege institutiile vor fi nevoite sa recurga la solutii simple sa transmita acte intre ele, de exemplu prin email. Pe mai departe, vreau ca fiecare dintre noi sa ajute la implementarea acestei legi, sa ii incurajam pe cei din administratia publica sa nu fie reticenti la schimbare, ci sa priveasca spre viitor", a declarat deputatul PNL George Tuta.

Potrivit legii, se interzice institutiilor publice si organelor de specialitate ale administratiei publice centrale sa solicite persoanelor fizice sau persoanelor juridice, in vederea solutionarii cererilor pentru furnizarea unui serviciu public, copii de pe avize sau alte documente care au fost emise de catre institutii publice sau organe de specialitate ale administratei publice centrale.

Sursa : www.mediafax.ro