12 dec 2019 - Stiri

CSM precizează în ce condiţii magistraţii pot deveni prieteni pe Facebook cu avocaţii: „Un bun judecător sau procuror nu trebuie să rămână închis într-un turn de fildeş”

Autor: Eduard Popescu

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a publicat recent un îndrumar de bune practici privind activitatea magistraţilor pe Facebook şi alte reţele sociale. Documentul stabileşte şi condiţiile în care judecătorii şi procurorii se pot împrieteni cu avocaţii în mediul online. În anumite situaţii, conectarea în mediul online a magistraţilor şi avocaţilor este interzisă.

Îndrumarul de bune practici privind activitatea judecătorilor şi procurorilor în spaţiul social media/platformele online a fost lansat recent de CSM şi îşi propune să contureze în linii generale recomandări în privinţa modalităţii de utilizare a spaţiului social media şi a platformelor online într-un mod care să conducă la consolidarea/îmbunătăţirea imaginii sistemului judiciar. 

În documentul menţionat, specialiştii din CSM arată că rolul magistratului în ziua de azi nu este doar acela de a-şi actualiza şi reînnoi cunoştinţele sau de a fi la curent cu practica instanţelor europene sau cu jurisprudenţa naţională relevantă.

"Un bun judecător sau procuror nu trebuie să rămână închis într-un turn de fildeş, străin de problemele curente ale societăţii. Dimpotrivă, opinia publică în zilele noastre are nevoie să ştie că judecătorii şi procurorii sunt oameni în primul rând, bine ancoraţi în viaţa cotidiană", scrie în îndrumarul de bune practici. 

Ghidul explică şi în ce condiţii se pot împrieteni magistraţii şi avocaţii pe Facebook, Instagram, Linkedin sau Twitter.

"Judecătorii şi procurorii pot accepta avocaţi în lista de prieteni. Faptul de a fi prieten pe o reţea de socializare cu avocatul care se înfăţişează ulterior în faţa judecătorului sau procurorului, sau cu o persoană care ulterior va dobândi calitatea de parte într-un dosar, nu este în sine o împrejurare care să pună la îndoială imparţialitatea cu care judecătorul sau procurorul va soluţiona sau va cerceta acea cauză", este explicat în ghidul citat. 

Chiar dacă regula este că magistraţii şi avocaţii pot fi prieteni pe Facebook, există şi excepţia. Şi anume situaţia în care magistratul ce instrumentează un dosar cunoaşte calitatea avocatului ca apărător în respectiva cauză. 

"Judecătorilor şi procurorilor le este interzis să accepte în lista de prieteni a unor (sic!) martori, avocaţi ai părţilor sau alte persoane ce sunt parte într-un dosar, cunoscând calitatea acestora. Cazurile în care prietenia din spaţiul social media reflectă o relaţie de prietenie în viaţa reală, se rezolvă potrivit normelor procedurale privind situaţiile de incompatibilitate", scrie în îndrumar. 

De altfel, judecătoarea Daniela Ioana Stăncioi, purtător de cuvânt al CSM, a explicat recent, în cadrul unei conferinţe de lansare a ghidului de bune practici între sistemul judiciar şi mass-media, că aceste platforme online de social media reprezintă un mediu care nu mai poate fi ignorat şi care înseamnă diseminare foarte rapidă a informaţiei, un spaţiu în care oricine are o voce, un mediu greu de controlat, cu multe platforme de comunicare şi multă informaţie - uneori irelevantă, distorsionată ori falsă. 

În acest implicaţi în cazuri intens mediatizate, care nasc controverse şi discuţii ample.

"Toţi magistraţii să aibă mare grijă ce comunică măcar în perioada cazurilor intens mediatizate. Trebuie să fiţi foarte conştienţi că în situaţia unui caz intens mediatizat, conturile de Facebook ale magistraţilor vor fi identificate, urmărite, nu ştiu dacă vor fi sparte, dar cel puţin cereri de prietenie de pe conturi false vor fi trimise pentru a avea acces la informaţie şi vor fi urmărite pentru trecut până la originea contului în speranţa că vor găsi un subiect de pe acel cont de Facebook al magistratului", a precizat Daniela Stăncioi. 

"Deci mare atenţie cum ne gestionăm contul în acea perioadă în care ne confruntăm cu un caz intens mediatizat şi mare atenţie  la cererile de prietenie pe care le primim, multe vor fi false, pot fi trolli, adică profile de Facebook create intenţionat pentru a avea acces la informaţia de pe profilul nostru de Facebook, chiar părţi în dosar sau avocaţi etc", a mai spus purtătorul de cuvânt al CSM.