24 apr 2021 - Stiri

ICCJ, decizie privind şoferii condamnaţi pentru că au condus sub influenţa alcoolului

Persoana condamnată definitiv pentru conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe va săvârşi infracţiunea de conducere a unui vehicul fără permis de conducere, chiar dacă poliţia nu a dispus anularea permisului de conducere.

În şedinţa din 21 aprilie 2021, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept în materie penală a pronunţat Decizia nr. 27/2021, prin care a stabilit că poate fi subiect activ al infracţiunii prev. de 335 alin. (2) din Codul penal persoana care, după pronunţarea hotărârii definitive de condamnare pentru săvârşirea infracţiunii prev. de art. 336 alin. (1) din Codul penal şi până la anularea permisului de conducere dispusă de către şeful poliţiei, conduce un autovehicul pe drumurile publice[1].

Astfel, instanţa supremă a admis sesizarea formulată de Curtea de Apel Cluj – Secţia penală, în dosarul nr. 9318/328/2018, privind pronunţarea unei hotărâri prealabile pentru dezlegarea următoarei chestiuni de drept[2]:

„Dacă poate fi subiect activ al infracţiunii prev. de art. 335 alin. (2) din Codul penal persoana care, după pronunţarea hotărârii definitive de condamnare pentru săvârşirea infracţiunii prev. de art. 336 alin. (1) din Codul penal şi până la anularea permisului de conducere dispusă de către şeful poliţiei, conduce un autovehicul pe drumurile publice?”.

După redactarea considerentelor şi semnarea deciziei, aceasta se va publica în Monitorul Oficial al României. Decizia va deveni obligatorie de la data publicării în Monitorul Oficial al României, potrivit art. 477 alin. (3) din Codul de procedură penală.

....

Precizăm că textele din Codul penal la care se face trimitere au următorul conţinut:

Art. 335 alin. (2) din Codul penal (Conducerea unui vehicul fără permis de conducere)

„Art. 335

(2) Conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere de către o persoană al cărei permis de conducere este necorespunzător categoriei sau subcategoriei din care face parte vehiculul respectiv ori al cărei permis i-a fost retras sau anulat ori căreia exercitarea dreptului de a conduce i-a fost suspendată sau care nu are dreptul de a conduce autovehicule în România se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.”

Art. 336 alin. (1) din Codul penal (Conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe)

„Art. 336

(1) Conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere de către o persoană care, la momentul prelevării mostrelor biologice, are o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge se pedepseşte cu închisoare de la unu la 5 ani sau cu amendă.”

....

În ceea ce priveşte anularea permisului de conducere, precizăm că aceasta constituie o măsură administrativă, care se dispune în raport de dispoziţiile art. 114 din OUG nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice şi art. 203 din Regulamentul de aplicare a OUG nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, care prezintă următorul conţinut:

Art. 114 din OUG nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice

„Art. 114

(1) Anularea permisului de conducere se dispune în următoarele cazuri:

(...)

b) titularul permisului de conducere a fost condamnat, printr-o hotărâre judecătorească rămasă definitivă, pentru infracţiunile prevăzute la art. 334 alin. (2) şi (4), art. 335 alin. (2), art. 336, 337, art. 338 alin. (1), art. 339 alin. (2), (3) şi (4) din Codul penal.”

Art. 203 din Regulamentul de aplicare a OUG nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice

„Art. 203

(1) Anularea permisului de conducere, în cazurile prevazute la art. 114 alin. (1) din OUG nr. 195/2002, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, se dispune:

a) de şeful serviciului politiei rutiere pe raza caruia a fost constatata fapta, în baza hotarârii judecatoresti ramase definitiva, dispusa de o instanta din România.”

....

În concluzie, raportat la cele stabilite de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie prin Decizia nr. 27/2021, în situaţia unei condamnări definitive pentru conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe, faptul că şeful serviciului poliţiei rutiere nu a dispus în mod efectiv anularea permisului de conducere nu prezintă relevanţă pentru a se reţine infracţiunea de conducere a unui vehicul fără permis de conducere.

 


[1] http://www.scj.ro/1540/5528/Comunicate-privind-deciziile-pronuntate-de-Completurile-pentru-dezlegarea-unor-chestiuni-de-drept-in/Comunicat-privind-decizia-pronuntata-de-Completul-pentru-dezlegarea-unor-chestiuni-de-drept-in-mater

[2] https://www.scj.ro/CMS/0/PublicMedia/GetIncludedFile?id=23277