29 ian 2020 - Stiri

Corina Corbu, şefa ÎCCJ: De pensii de serviciu beneficiază sub 6.000 de magistraţi şi grefieri, în timp ce 170.000 de pensii "speciale" rămân în plată/ Pensiile noastre nu sunt ”speciale” şi nici ”nesimţite”

Autor: Eduard Popescu

Într-o scrisoare deschisă, semnată de preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ), Corina Corbu (foto), se arată că numărul pensiilor de serviciu ale magistraţilor aflate în plată nu trece de 4.000, cel al grefierilor este sub 2.000, în timp ce nu mai puţin de 170.000 de pensii "speciale" urmează să rămână în plată. "Decizia luată ieri de la Parlamentul României a fost pentru mine, ca judecător şi cetăţean, tristă şi, aş spune, stupefiantă", consideră Corina Corbu.

"Decizia luată ieri de la Parlamentul României a fost pentru mine, ca judecător şi cetăţean, tristă şi, aş spune, stupefiantă. Tristă, pentru că a fost luată într-o modalitate care ridică mari întrebări cu privire la previzibilitatea legii în ceea ce priveşte reglementarea statutului unor profesii care presupun dedicaţie şi privaţiuni pentru servirea interesului public - magistraţii, personalul aeronautic, diplomaţii, grefierii etc - şi pentru că pare să fi fost luată, cel puţin în cazul magistraţilor, cu ignorarea flagrantă, chiar premeditată, a jurisprudenţei anterioare pe această temă a Curţii Constituţionale (CCR)", scrie în documentul semnat de Corina Corbu, preşedintele instanţei supreme. 

"Stupefiantă - nu prin rezultatul final, care era previzibil din declaraţiile publice, ci prin modalitatea concretă în care a fost luată, cu ignorarea completă a principiului cooperării loiale între autorităţile statului, cu ignorarea argumentelor aduse din interiorul sistemului judiciar - de instituţiile reprezentative, de asociaţiile profesionale, de adunările generale -, dar, mai ales, prin încurajarea unui curent social negativ la nivelul opiniei publice în special împotriva magistraţilor, deşi rezultatele acestui demers se vor reflecta negativ tocmai asupra serviciului public al justiţiei, la care apelează anual milioane de cetăţeni", a continuat magistratul.

Şeful ÎCCJ anunţă că a convocat pentru miercuri seară o şedinţă a Secţiilor Unite din cadrul instanţei supreme, în care se va analiza dacă există sau nu temeiuri pentru sesizarea CCR cu privire la propunerea legislativă adoptată marţi de către Parlamentul României, <<privind eliminarea a aproximativ 5% din numărul aşa-numitelor ”pensii speciale”, numărul pensiilor de serviciu aparţinând personalului instanţelor şi parchetelor reprezentând aproximativ 3% din total>>. 

Corina Corbu a ţinut să explice şi de ce pensiile magistraţilor nu sunt speciale, aşa cum s-a perpetuat în spaţiul public.

<<Sunt datoare să o spun din nou - pensiile magistraţilor nu sunt ”pensii speciale” şi nu sunt nici ”pensii nesimţite”. Excesele trebuie sancţionate şi corectate, însă pentru marea majoritate a colegilor mei pensiile de serviciu sunt o garanţie a independenţei, sunt un element care le permite să îşi îndeplinească funcţiunea socială. Pensiile de serviciu ale magistraţilor includ o  componentă contributivă şi o altă componentă compensatorie, aceasta din urmă reflectând tocmai incompatibilităţile şi interdicţiile la care sunt supuşi>>, explică şefa Înaltei Curţi. 

În finalul adresei sale, Corina Corbu a oferit şi câteva cifre pe care le consideră relevante şi suficiente, în legătură cu subiectul pensiilor. 

<<Numărul pensiilor de serviciu ale magistraţilor aflate în plată – 3.800-4.000. Cele ale grefierilor – aproximativ 1.800-2.000. Numărul pensiilor aşa-zis-”speciale” care vor rămâne în plată şi în condiţiile intrării în vigoare a propunerii legislative adoptate ieri (marţi, n.r.) de Parlament - aproximativ 170.000>>, transmite judecătoarea. 

Proiectul de lege ce prevede eliminare pensiilor de serviciu pentru judecători, procurori şi grefieri, alături de alte categorii profesionale, a fost adoptat de Parlament marţi şi, pentru a intra în vigoare, mai are nevoie de promulgarea prin decret prezidenţial şi publicarea în Monitorul Oficial. Totuşi, ÎCCJ va ataca documentul, cel mai probabil, la CCR.