22 ian 2020 - Stiri

ÎCCJ a decis: Amenda penală se execută chiar dacă executarea pedepsei cu închisoarea a fost suspendată sub supraveghere

Autor: Eduard Popescu

Atunci când pedeapsa amenzii se adaugă pedepsei închisorii, amenda penală se execută, chiar dacă executarea pedepsei închisorii a fost suspendată sub supraveghere, a hotârât recent Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ), soluţionând un recurs în interesul legii (RIL).

„[...] când pedeapsa amenzii se adaugă pedepsei închisorii, amenda penală se execută, chiar dacă executarea pedepsei închisorii a fost suspendată sub supraveghere”, se arată în Decizia nr. 4 din 2020 a instanţei supreme. 

Clarificările Înaltei Curţi au venit la solicitarea Curţii de Apel Braşov, decizia urmând să devină obligatorie de la momentul publicării sale în Monitorul Oficial. 

Astfel, aplicarea şi executarea unei amenzi penale pot fi dispuse chiar şi în situaţia în care persoana inculpată a fost condamnată la pedeapsa cu închisoarea, însă executarea acestei pedepse a fost suspendată sub supraveghere. Potrivit instanţei braşovene, care a sesizat ÎCCJ, în jurisprudenţă apăreau două orientări.

Într-o primă opinie, se considera că „amenda penală face parte integrantă din pedeapsa rezultantă odată ce a fost alăturată acesteia, astfel că pedeapsa rezultantă trebuie să aibă un regim unic de executare, neputând suspendată sub supraveghere una şi executabilă alta”. Cu alte cuvinte, dacă executarea pedepsei cu închisoarea a fost suspendată sub supraveghere, amenda nu ar mai putea fi dispusă şi executată.

Într-o a doua opinie, cealaltă orientare jurisprudenţială consideră că cele două pedepse sunt separate, în special din perspectiva faptului că deja există un text de lege care permite expres aplicarea amenzii în situaţiile în care aceasta are rolul de a sancţiona obţinerea unui folos patrimonial, prin săvârşirea infracţiunii - chiar dacă executarea pedepsei închisorii a fost suspendată sub supraveghere.

Practic, a doua orientare jurisprudenţială a fost împărtăşită şi de Curtea de Apel şi instanţele de judecată din raza de competenţă. 

Potrivit legislaţiei penale, când s-au stabilit o pedeapsă cu închisoare şi o pedeapsă cu amendă, se aplică pedeapsa închisorii, la care se adaugă în întregime pedeapsa amenzii. Odată cu publicarea deciziei instanţei supreme, pedeapsa amenzii se va aplica şi executa chiar dacă cea cu închisoarea este suspendată sub supraveghere. 

De asemenea, pedeapsa amenzii se poate aplica, pe lângă pedeapsa închisorii, dacă prin infracţiunea săvârşită s-a urmărit obţinerea unui folos patrimonial.