12 aug 2019 - Stiri

Hotarare de Guvern privind o veche promisiune facuta magistratilor

Ministerul Justitiei – condus de Ana Birchall (foto) – a anuntat luni, 12 august 2019, ca Guvernul a adoptat o hotarare privind o veche promisiune lansata pentru magistrati.

Este vorba despre proiectul imobiliar „Cartierul pentru Justitie”, in cadrul caruia ar urma sa fie construite mai multe sedii de institutii din sistemul judiciar, pe un teren de aproape 11 hectare din centrul Bucurestilor (zona Esplanada, aproape de Piata Unirii). Promisiunea a fost lansata in decembrie 2014 de catre ministrul Justitiei de la acea vreme, Robert Cazanciuc. Proiectul a fost avizat de catre Executiv in octombrie 2015, dar a intampinat greutati in 2016, ministrul Raluca Pruna declarand ca existau neclaritati cu privire la regimul juridic al terenurilor, Ministerul Justitiei fiind in acea perioada in cautare de solutii alaturi de Ministerul Dezvoltarii Regionale.

In noiembrie 2017, Guvernul a aprobat memorandumul elaborat de Ministerul Justitiei privind situatia amplasamentului „Esplanada”, in cadrul unui program de reconversie functionala. Ministrul Justitiei din acel moment, Tudorel Toader, a declarat ca MJ urma sa preia intreaga suprafata de 10,7 hectare, nu doar doua dintre ele, asa cum se gandise Cazanciuc.

Luni, 12 august 2019,

Ministerul Justitiei a anuntat ca in sedinta din aceeasi zi, Guvernul a adoptat o hotarare prin care MJ este mandatat sa initieze demersurile legale necesare efectuarii fazelor de proiectare si executie pentru obiectivul de investitii „Cartierul pentru Justitie”, parte a Programului de reconversie functionala a amplasamentului Esplanada.

Postarea de pe pagina de Facebook a Ministerului Justitiei:

„Prin Hotararea de Guvern adoptata in sedinta de astazi a Cabinetului Dancila, realizarea 'Cartierului pentru justitie' intra in linie dreapta! Realizarea acestui proiect de mare anvergura reprezinta una dintre masurile cele mai complexe din Capitolul Justitie al Programului de Guvernare 2018-2020.

Conceput a fi un complex urbanistic, proiectul 'Cartierul pentru Justitie' propune sa asigure sediile institutiilor apartinand sistemului judiciar, iar schema functionala a acestuia va avea in vedere regruparea spatiilor destinate instantelor de judecata si parchetelor de pe langa acestea, cu sediul in Bucuresti, precum si a altor institutii din sistemul judiciar, precum Consiliul Superior al Magistraturii, Institutul National al Magistraturii, Scoala Nationala de Grefieri sau Inspectia Judiciara.

Totodata, prin Hotararea de Guvern adoptata in sedinta de astazi, Ministerului Justitiei este mandatat sa initieze demersurile legale necesare efectuarii fazelor de proiectare si executie pentru obiectivul de investitii 'Cartierul pentru Justitie', parte a Programului de reconversie functionala a amplasamentului Esplanada”.

Textul hotararii de Guvern adoptate luni

Sursa : www.juri.ro