07 ian 2020 - Stiri

Eliminarea pensiilor de serviciu ale magistraţilor şi grefierilor: Guvernul nu renunţă la măsură şi anunţă o posibilă sesiune extraordinară a Parlamentului

Autor: Eduard Popescu

Premierul Ludovic Orban a anunţat, luni seară, că vrea convocarea unei sesiuni extraordinare a Parlamentului pentru adoptarea proiectului de lege privind desfiinţarea pensiilor de serviciu, document ce nu a mai fost dezbătut de deputaţi în decembrie 2019. Sesiunea parlamentară începe, în mod normal, în luna februarie.

Premierul Ludovic Orban a anunţat, luni seară, că PNL vrea convocarea unei sesiuni extraordinare a Parlamentului pentru adoptarea proiectului de lege privind desfiinţarea pensiilor de serviciu, care se află la Camera Deputaţilor, în calitate de For decizional. 

„Poziţia faţă de pensiile speciale nu o modificăm. Avem un proiect de lege care a fost aprobat de Comisia de muncă a Camerei Deputaţilor şi am discutat astăzi inclusiv posibilitatea de a convoca o sesiune extraordinară pentru adoptare care prevede desfiinţarea pensiilor specialer, evident că mai puţin pensiilor speciale pentru cadrele militare”, a spus Ludovic Orban, la Digi24.

Ca regulă, Camera Deputaţilor se întruneşte anual în două sesiuni ordinare, iar prima dintre acestea începe în februarie. Totuşi, plenul poate fi convocat şi în sesiuni extraordinare. 

Pe 18 decembrie 2019, proiectul de lege privind eliminarea pensiilor de serviciu pentru mai multe categorii de angajaţi, inclusiv judecători, procurori şi grefieri (personalul auxiliar de specialitare al instanţelor judecătoreşti şi al parchetelor), a figurat pe ordinea de zi a Camerei Deputaţilor, însă nu a mai fost dezbătut în şedinţa de plen.

Cu o zi înainte, Comisia pentru muncă a Camerei Deputaţilor votase un raport favorabil de adoptare a acestei propuneri legislative, cu amendamente, respectiv abrogarea pensiilor de serviciu pentru mai multe categorii, inclusiv parlamentari, magistraţi, grefieri şi funcţionari publici cu statut special, excepţie făcând militarii şi poliţiştii.

Posibila eliminare a pensiilor de serviciu a generat reacţii masive din partea mediului juridic, iar mai multe instanţe din ţară şi-au suspendat activitatea, judecând doar cauzele urgente. Printre acestea, Tribunalul Bucureşti, Curtea de Apel Bucureşti, Curtea de Apel Cluj, Curtea de Apel Ploieşti, Tribunalul Prahova, Tribunalul Galaţi şi Tribunalul Argeş. 

La rândul lor, mii de grefieri din toată ţară au protestat în faţa instanţelor şi parchetelor în care lucrează în decembrie, avertizând că din ianuarie şi-ar putea întrerupe activitatea pe perioadă nedeterminată.