13 ian 2021 - Stiri

Guvernul a promulgat OUG care permite suspendarea ratelor cu pana la 9 luni. Analistii financiari explica si care sunt repercusiunile amanarii ratelor

Horatiu Buzatu este proprietarul mai multor afaceri din Craiova. Inainte de pandemie a deschis un complex de agrement cu piscina, centru spa, salon de fitnes si masaj. Investitia se ridica la aproximativ 2 milioane de euro, iar cea mai mare parte din bani provine dintr-un credit la banca. De un an de zile, nu reuseste sa scoata nici ratele.

Horatiu Buzatu spune ca a luat in calcul varianta sa-si amane plata ratelor, insa a constatat ca ar iesi si mai mult in pierdere.

Horatiu Buzatu, antreprenor: Daca as amana ratele, n-as obtine nimic altceva decat o amanare a platilor. Nu-mi convine sa maresc valoarea creditului si am preferat sa acopar aceste rate din alte activitati, pe care grupul nostru de firme le desfasoara si care, cu toate greutatile, continua sa produca profit.

Irina Chitu, analist financiar: Atat pentru antreprenori, cat si pentru consumatori, amanarea ratelor este o solutie pe termen scurt. Trebuie sa tina cont ca aduce niste costuri suplimentare. Pentru ca se calculeaza dobanda. Continua sa se calculeze dobanda din contractul de credit, pe perioada de suspendare. Daca o persoana isi amana, sa zicem, rata cu 9 luni, dupa perioada de suspendare are o rata cu 13% mai mare pentru urmatorii 5 ani, la un credit ipotecar si cu 6% mai mare pentru un credit de nevoi personale.

Sursa : www.mediafax.ro